Skocz do zawartości

Jak mocno dowalić śrube

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry że zakładam taki głupi temat , ale nie chce rozbierać sprzęgła 2 razy, mam pytanie jak mocno dowalić śrube która trzyma kosz sprzęgłowy, a i czy dać tam może podkładke spręzynową?(poprostu nie chce kiedyś w błocie być zaskoczonym że ja jej na gaz a ona nic :? )

PS Chodzi o Yamahe DT125 z 97roku.

Sorry że zakładam taki głupi temat ' date=' ale nie chce rozbierać sprzęgła 2 razy, mam pytanie jak mocno dowalić śrube która trzyma kosz sprzęgłowy, a i czy dać tam może podkładke spręzynową?(poprostu nie chce kiedyś w błocie być zaskoczonym że ja jej na gaz a ona nic :? )

PS Chodzi o Yamahe DT125 z 97roku.[/quote']

dokrecasz normalnie zgodnie z książka serwisowa za pomocą klucza dynamometrycznego (raz że nie zerwiesz śruby czy tez gwintu a dwa, że powstały docisk powinien zablokować śrube na tyle skutecznie aby sie sama nie odkręcała) zawsze jeśli boisz się iz śruba się sama odkręci a producent nie przewidział zawleczki czy zabezpieczającej podkładki można przy montażu zastosować preparat do śrub Loctite. Powoduje on, że śruba sama się nie odkręca a i w razie czego zawsze można ją ponownie wykręcić.

Czasem podkładkę zaginaną na bok nakrętki, trzeba wykonać na nowo. Czyli kawałek blachy stalowek grubości takiej jak w oryginale, wąski przecinaczek ślusarski, młoteczek, i do roboty. Jeżeli masz starą, lecz zmasakrowaną, to pół biedy, bo jest jakiś wzór. A jak nie mamy starej, to najpierw wycinamy próbkę nożyczkami z kartonu, sprawdzamy czy taki kształt będzie pasował i mozemy sobie zaoszczędzić trochę niepotrzebnej roboty. Dorabiałem podkładkę pod nakrętkę kosza sprzęgłowego do TW 200 z blachy 0.8 mm i na gwint puściłem kroplę farby typu "minia". Grat zrobił dwa sezony pod kursantami i nic się nie rozpadło. Jednak lepszy od farby byłby siuwaks typu LOCTITE, czy jak mu tam...

Co do dokręcania, to jak wspomniał kolega wyżej, warto pożyczyć klucz dynamometyczny i dowiedzieć się jaka jest wartość momentu dokręcania nakrętki. Wbrew pozorom, "na oko" łatwo przedobrzyć i zerwać gwint.

Powodzenia.

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus