Skocz do zawartości

Naprawa zegarów w ZX9R

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc.

Dziś zdemontowałem zegary w mojej dziewionie.Chce dobrze wykalibrować prędkościomierz, bo zegarki były uszkodzone i w ogóle predkosciomierz nie działał.Kiedyś reanimował je mój kumpel.Po tej reanimacji zacza dzialać , ale przekłamuje(jedziesz 100km/h a pokazuje góra 40).Chce je teraz jeszcze poprawić, zeby pokazywały dobrze.Jak to zrobić?Cholernie delikatna sprawa bo wszystko to na elektronice i cewkach-żadnej linki.

Przeglądałem obrotomierz i jak podniose wskazówke to ladnie, płynnyie opada.

Jak podniose wskazówke od predokściomierza to nie opada-zostaje na miejscu w którym podniosłem.Tak ma być?Bo przecież jak moto ma dzwona to podobno wskazówka nie opada i pokazuje ostatnią prędkość przed kontaktem z drzewem.

Ktoś z Was rozbierał juz taki nowoczesny predkościomierz?Licze na cenne wskazówki.Nie chce czegoś spie**olić.

pzdr-PIOTR z ZX9R (98r)-z dziwnym licznikiem ;)

To i ja sie podłącze.

Sprzet -XJ650.Prędkościomierz na linke.

Dystans kilometrów pokazuje dobrze,wiec raczej nie ślimak i linka.

A prędkość-jade 100km/h - pokazuje 70-80. Im szybsza jazda-tym błą pomiaru większy.

Kiedyś przy teście równoległym z Banditem przy 170 mój prędkościomerz pokazywał coś koło 130.

Jak toto ustrojstwo naprawić???

nie wiem jak tam u Was, ale ja u siebie (VFR750"94), przebazowałem zegary w inne obudowy, a co się z tym wiązało wyrwałem ;) wskazówki, bo musiałem zrobić nowe, mniejsze tarcze, a potem to do kupy złozyć, orgynalne tarcze zostały zeskanowane, po czym już tylko procentowo poleciało, przy zakładaniu wskazówek w obrotomierzu, odpaliłem sprzęta z podłączonym dodatkowym obrotomierzem i po paru próbach już było oki, z prędkościomierzem było jeszcze łatwiej, po przekręceniu kluczyka, wskazówka automatycznie ustawia się na pewnym poziomie, u mnie było to "0", więc po problemie.

myślę Piotr123, że nie powinno tak być, one się wychylaja pod wpływem zmiany pola magnetycznego (w protomierzu zmienne, a w prędkościomierzu stałe), więc powinna wrócić, ale mogę się mylić

więc powinna wrócić' date=' ale mogę się mylić[/quote']

też bym tak stawiał.

mojej 9ce po zmianie aku na nowe odłączyłem alarm, bo wymyśliłem sobie, żeby się lepiej podłądował przez kilka dni w jeździe.

alarm był z odcięciem zapłonu i jak tylko zdjąłem z aku przewody od alarmu, to mi koło 10k obrotów nagle całe moto się wyłączyło - jak bym kluczyki wyjął.

pamiętam, że wtedy i prędkościomierz i obrotomierz "spadły" na dół od razu.

To może się zamienimy? ;)

spoko.

Rozbierałeś kiedys zegary?Sprawdzałeś jak reaguje wskazówka prędkościomierza?Czy tak samo jak od obrotomierza?

nie rozbierałem, bo po co miałbym grzebać? generalnie unikam grzebania jak działa, bo wiadomo - nadgorliwość gorsza od faszyzmu ;).

Piotrze,mam identyczne zegary /i moto oczywiście ;) /jak Ty i wiele razy je rozkręcałem ;) /i już nigdy więcej nie planuję tam zaglądać/ ale akurat nie z powodu błędnego wskazania prędkości,natomiast wiem że wskazówka prędkościomierza zachowuje się identycznie jak w obrotomierzu-generalnie o żadnych zacięciach nie może być mowy.Delikatna sprawa dlatego lepiej zlecić naprawę komuś kto się tym zajmuje a przede wszystkim ZNA :!: ,liczniki,tacho itp.niż samemu gorzej spier***ić a koszty naprawy będą zajebiste.Wiedz także ze bardzo nie lubią wody,kiedyś palant na myjni wsadził tam Karchera i ch*j poszedł jakiś układ w elektronice i 350 pln poszło się j*b*ć.Przyczyn może być wiele tym bardziej że były już uszkodzone dlatego nie ma się co pier***ić niech zajmie się tym fachowiec.Powodzenia.