Skocz do zawartości

wsk 175 skrzynia

paho
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka....

Mam taka prośbe...może sie wypowedzcie o skrzyni biegów w wsk 175......Właśnie sie dowiedziałem że sie cżesto skrzynia sypie....co mnie bardzo zaciekawiło ponieważ jeżdżąc już prawie 2 lata na wsk 175 ani razu mi sie nie sypneła skrzynia...moim znajoomym tam samo.....:/// a tu takie pierdoły się dowiaduje

Tak samo, jak ludzie Junakami orali pola, bo były takie silne hehehe... Jeden z mitów nt. WSK 175, podobnie zresztą jak niemożliwy do ustawienia zapłon...

Jak złożysz skrzynkę porządnie, na dobrych (nowych/niezużytych) częściach, no i rzecz jasna nie będziesz jej jakoś brutalnie traktował - nic się nie posypie.

Moim zdaniem cała opinia o trwałości WSK 175 wynika stąd, że 175 były częściej i bardziej katowane niż WSK 125 która jest uznana za słabą.

Skrzynia WSK 175 ma kilka słabych punktów ,ale nie są one aż tak dokuczliwe jeśli motocykl ten eksploatuje się poprawnie - w takim przypadku nic się nie psuje. Jak sam zauważyłeś paho - 2 lata nawijasz kilometry i nic.

Ja miałem wiele WSK i tylko w jedne 175miałem problem ze skrzynią - problemem okazały się "pazury"(na wałku od wajchy zmiany biegów) które przekręcają tarcze zmieniającą przełożenia. W tedy był problem z włączeniem pierwszego biegu, ale już po wymianie wszystko było w jak najlepszym porządku. (dodam że ta WSK była przywieziona od osoby która nie używała jej poprawnie)

• 3 tygodnie później...

Ja miałem WSK175, jeżdziłem na niej dużo (jak na motocykl tej klasy), skrzynia 2 razy odmówiła posłuszeństwa. Przyczyny 1 awarii nie znam, 2 jednak wynikała z mojej głupoty i chęci zaoszczędzenia na częściach (przy naprawie 1 defektu założyłem zuzyte zębatki, które z powrotem zniszczyły wodzik).

Jak poskładasz skrzynie na nowych częściach to nie powinno być z nią kłopotów. Wiem, że koszty solidnego remontu przekraczają wartość Wuechy, ale jak chcesz jeździć gdzieś dalej, to lepiej dać te kilkadziesiat, moze stokilkadziesiąt zł więcej i mieć św. spokój ze skrzynią.