Skocz do zawartości

Prowadnice

Gość Anonymous
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam

Prowadnice zaworowe!!!

Ja przerabiałem z traktorowych C-60 normalnie są mosieżne tak mi sie zdaje?

Siakos nie mam zufania do ruskich.

Kiedyś kupiłem od nich i każda miała inny wymiar i wogule na oko wyglądało że to ostatnie BADZIEWIE

• 2 tygodnie później...

Moze nie jestem znawca w sprawie boxerów ale junakowcy tez sie borykaja z tymi problemami... Żeliwo jest mocne ale ma zupełnie inną rozszeżalność cieplną niż aluminium z którego wykonana jest głowica, dlatego też może się zdażyć że prowadnica bądź też gniazdo się wysunie co z pewnością nie wpłynie kożystnie na przyszłość. Dlatego też fachowo powinno się to wykonać z brąz-alu. Ma rozszeżalność podobną jak aluminium a przy odpowiednim stopie BA1054 nie BA1032 !!! zachowasz naprawde wielką żywotność. Ale to tylko tak jak to robia junakowcy :) ewentualnie mozna wykozystac tanie zeliwo z C-60 ale trzeba wowczas pamietac o ciasnym pasowaniu.

Dokładnie.

Prowadnice powinny być z brązalu który to stop ma bardzo zbliżona rozszerzalność do rozszerzalności materiału głowicy.

O wciskaniu w głowice do ruska żeliwnych prowadnic zapomnijcie.

Zwiększenie wcisku może spowodować pękniecie głowicy.

• 7 miesięcy temu...

Pipcyk przecie oryginalnie sa zeliwne prowadniece, przynajmniej w uralu. Dzis mi wlasnie dorabiali i mowili ze albo "mosiadz" albo zeliwo. Ja chcialem mosiadz, ale facet powiedzial ze nie ma co kombinowac bo tu byly zeliwne i mi wstawil zeliwo. za 1 z dotarciem zaworu zaplacilem 30 zl Wyglada to niezle.. Zmartwilem sie teraz troche.. :) Chyba glowica mi nie peknie?