Skocz do zawartości

pytanie odnośnie silnika etz 250/251

Jachu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

chyba Ci sie pomylilo. Z lewej strony jest taka mala "puszka" ale trzema srubkami przykrecona, pod nia znajduje sie naped obrotomierza i regulacja sprzegla. Z prawej jest pokrywa przykrecona 2 srubkami (przynajmniej w MZ 150, nie wiem czy w 250/251 tez) i pod nia jest zaplon (platynki, kondensator i takie tam, w zaleznosci od tego czy to zaplon klasyczny czy bezstykowy)

chodzi Ci o wersje wypas, ale nie super :mrgreen: zeby nie bylo krecenia:

wersja wypas - ja tak nazwalem sobie wersje mz 251, ktore przygotowane byly na montaz pompy olejowej. wlasnie pod tym dekielkiem znajdowac powinna sie pompa. niestety, na nasz rynek trafialy mz z deklem przygotowanym pod pompe, ale bez pompy :mrgreen:

wersja super wypas - po prostu z pompa olejowa

zbiornik oleju znajdowal sie pod lewym boczkiem, pompa sterowana byla druga linka gazu czyli w sumie oleju :mrgreen:

z moich info wynika, ze pompy zaczeto montowac w okolicach 91 i z racji tego wystepuje to w 251. poniewaz kapa ta pasuje do 250, wiec czasami mozna i tam ja zobaczyc, jak ktos zrobil przekladke

Mam 251 `89, nawet ma dwa mocowania na linki :) , co daje zamontowanie takiej pompy?albo wogule do czego ona służy bo niewiem! Chociaż pewnie dostanie jej równoważne jest z cudem :D.(ale warto przynajmniej spróbować ją zdobyć). Ewentualnie co mozna tam zamontować zamiast niej? Może rozrusznik, pewnie ktoś kiedyś go tam wmontował.

Dobra to w takim układzie powinna pompowac ten olej do gażnika, a niezabardzo mam w nim jakies wyprowadzenia na podłączenie czegoś takiego? Macie jakieś porspekty albo zdjęcia z dokładniejszym jej zamontowaniem? bo na tym ogólnym schemacie z całym silnkiem jest coś narysowane ale niezabardzo coś z niego można się dowiedzieć. Trzeba chyba inny wałek w skrzyni biegów zamontować ale co i jak? dokładnie!

Dobra to w takim układzie powinna pompowac ten olej do gażnika

nie, ta pompa pompuje olej bezposrednio do skrzyni korbowej, a dokladnie w taki kanal ktorego wejscie w postaci takiego wypustka, odlewu, znajduje sie na gornej czesci karteru, w okolicach cylindra. wersje z pomopa maja przewiercony przez ten odlew kanal

Trzeba chyba inny wałek w skrzyni biegów zamontować ale co i jak?

anop trzeba, jest on nieco dluzszy

Może rozrusznik, pewnie ktoś kiedyś go tam wmontował

odpada, probowalem :mrgreen: moze komus sie uda, ale cienko to widze

i takie doprowadzenie oleju prosto do przestrzeni korbowej zapewnia dobre smarowanie, a jak on się tam rozprowadza, przeciez on jest gęsty? Ale będę musiał zaufać twórcą tego silniczka w końcu sami to opatentowali więc znaczy że to działa :) ale troche mnie to dziwi :?

ale pewnie i tak tego niedostane więc niema co się łudzić :D

i takie doprowadzenie oleju prosto do przestrzeni korbowej zapewnia dobre smarowanie, a jak on się tam rozprowadza, przeciez on jest gęsty?

wyobraz sobie cos, co sie kreci z predkoscia katowa 1200 obr/min w benzynie, czyli wal na biegu jalowym. nastepnie dodaj tam ciut oleju. jak sadzisz ile trwa wymieszanie benzyny z olejem? ulamek sekund? a co bedzie na wyzszych obrotach? ulamek sekundy podzielic przez wieksze obroty :mrgreen: