Skocz do zawartości

(ABS + żywica) vs. kwas z akumulatora

Yaco
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Zaczne od tego, że mojej cebrze jest takie małe h..j* wie co z plastiku, w którym to siedzi se akumulator. Ktoś ambitny wyciął kiedys dno, aby wstawić wyższy aku - nowe, niższe dno było dorobione z blachy cynkowej. Jak mozna sie spodziewać, dno wzięło i odpadło :) Jako że robie ostatnio specjalizacje ze spawania plastiku i klejenia żywicami wszelkiej maści, postanowiłem dorobic nowe denko z ww. komponentów (dla mnie to pikuś :D). Teraz zasadnicze pytanie - czy jakby co, to kwaś przeżre żywicę? Moim zdaniem nie, ale kilku znajomych twierdzi inaczej.

PZDR

Yaco, co mu mało w pracy płaco...

* - Yaco, autocenzura

No bo ten teges... ta blacha co była, jest przeżarta kwasiorkiem właśnie. Też nie wiem skąd, niby jest dren od aku.

Podstawa to że żywica nie połączy się z ABS

Hmmm, mi się połączyła... (może to nie ABS, ale takie były wytłoczki)

Masz zamiar moto przewracać na plecy?????

Może nia na plecy, ale na bok - czamu ni... :D

Jesli zastosujesz akumulator bezobsługowy to żaden elektrolit nie ma prawa sie wydostać. ZresztA aku "obsługowy" ma załozony wężyk odpowietrzający którym na zewnątrz wydostaja sie gazy i oprty z akumulatora więc i w tym przypadku nie powinno byc kłopotu z elektrolitem. Damian ma racje że zywica z ABS'em się nie połączy, a na pewno nie w trwały i mocny sposób. Ja radził bym dorobić denko z innego kawałka tworzywa (np.kawałek plastikowego nadkola od samochodu) i przymocowac mechanicznie.Ew. po staremu z kawałka blachy bo to sposób z całą pewnością najmocniejszy.

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

Po pierwsze jaka żywicą ? poliformaldechydową , czy epoksydową ?

Po drógie wszystko się da skleić :D Nawet PA, PP, czy PE kwestia odpowiedniego przygotowania powierzchni.

PA. PP, PE trawi sie kwasem HF ( fluorowodorowym ) który rozpuszcza fazę amorficzną a pozostawia krystaliczną, przez co uzyskujemy bardzo rozwiniętą powierzchnie na której żywica uzyska wystarczającą przyczepność.

A z ABSem nie ma aż takich wielkich problemów. Na prawdę z PP Czy PE sa dużo większe.

Rany, Pipcyk, Ty to potrafisz rozwiać wątpliwości... :mrgreen:

Mam poliestrową żywicę - takie dziwne cuś, ale łapie. Pozatym zasadniczym spoiwem, ktore stosuje jest stopiony plastik i miedziany drut (lutownica jest dy best :D )