Skocz do zawartości

Jak się pozbyć oleju ze skrzyni korbowej Evo 99 przez nieszczelny zawór zwrotny pompy oleju ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy i proszę o radę.

Posiadam harleya flstc z 99 r. Zeszłe dwa sezony zaobserwowałem kroplę oleju pod skrzynią korbową na łączeniu karterów. Co roku po sezonie wymieniałem olej. W tym roku zrobiłem przegląd przed odpaleniem, zajrzałem do zbiornika oleju a tam zupełnie pusto.

Pod karterem wisi kropla oleju. Podejrzewam, że zawór kulowy zwrotny w pompie olleju pościł i olej spłynął do silnika. Wiadomo regeneracja pompy mnie czeka. Ale jak się pozbyć oleju z silnika.

Proszę o skuteczne pomysły.

pozdrawiam ppalevo99.

Halo halo czy nikt się nie odezwie w tym temacie? A rozwiązałem to sam i była to dobra lekcja i decyzja.

pozdro ppalevo99 20210724_165041_HDR.thumb.jpg.192e60b112caf1db61f40ce3fcf2349f.jpg

Edytowane przez ppalevo99

.Zrobiłem podobnie jak piszesz, wlałem koło 30ml oleju, odpaliłem i jak zaczął łapać temp. to zbiornik się napełnił spowrotem.

Ale najlepsze jest to, że całe zdarzenie wywolalem nieświadomie sam 🤪. Dokładnie 2 lata temu przy przeglądzie noska i zaworu zwrotnego, kulka mi uciekła z rąk i szukaj wiatru w polu. Odruchowo wziąłem inną, założyłem i spoko. Dopiero teraz jak mi zjechał olej do końca, nie powiem - zmartwiłem się. Poczytałem dokładnie o pompie i dowiedziałem się, kulka musi mieć średnicę 3/8 całą. Coś mnie tknęło, żeby zobaczyć czy wszystko jest ok z kulką założoną 2 lata temu. Różnica wizualna była spora, była mniejsza ok. 1/4 wymiaru średnicy 3/8 całą. 

Od zawsze uwielbiam zgłębiać wiedzę o swoich motocyklach i znowu się okazało, że najmniejszy szczegół ma ogromne znaczenie