amigas Opublikowano 18 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2004 Wlasciwie tak jak w temacie. Mam pannonie TLF 250 DeLuxe z 58 r. (ale juz wersje 14 KM) i bedzie rejestrowana na zabytek. Podobniez takie cus nie musi mieć kierunków. A treaz jak tym manewrowac, skrecac, wyprzedzac(chyba od biedy maluszki ale zawsze) ? Chodzi mi o porady gatunku jak sie nie zabic ani zbytnio nie uszkodzic machajac raczkami jak pierwszorzedny wiatrak. Acha i jeszcze jedno, czy ja dolacze kosz to musze dolozyc mimo wszytsko kierunki (kosz orginalnie - duna nie ma kierunkow, przynajmniej do 65 r) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 18 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2004 Jeśli pamięć mnie nie myli, to rejestrowany zabytek musi on spełniac warunki obowiązujące w okresie, z którego pochodzi. Zatem formalnie, nawet z koszem, nie będziesz musiał raczej montować kierunkowskazów. A jak z tym jeżdzi? To kwestia treningu. Przy czym należy pamiętać, że w nocy to se można machać do bólu - i tak nikt tego nie zauważy. Zatem taka jazda tylko przy dobrej widoczności. Nasza Pannonia z 1961 r. nie miała fabrycznie montowanych kierunkowskazów (kosz też nie). Zostały dołożone przez mojego ojca gdzieś w połowie lat 70-tych. Była to dość częsta przeróbka. Zatem dostawiając kierunkowskazy obecnie zawsze można się bronić, że taka przeróbka jest zgodna z epoką. To kwestia wygody, ale i bezpieczeństwa. Pamiętam ojca - wiatrakowca, jeżdżącego bez kierunków. Jeździł tak i solówką i z koszem. Ale jak założył kierunkowskazy, ręce przestały go boleć. ;) Po montażu kosza zdejmował prawe kierunkowskazy z motocykla. Inaczej, wsiadając do wózka, łatwo było je złamać.Jeśli chcesz, to postaram się odszukać u rodziców zdjęcia naszej starej Pannoni z kierunkowskazami i podeślę Ci, żebyś miał argumenty w rozmowie z jakimś zbyt upierdliwym rzeczoznawcą.PozdrawiamHubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmoSquig Opublikowano 18 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2004 Czasem wygodniej sygnalizuje się nogami. Przynajmniej na enduro. Kierowcy zwykle załapują o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karzeł Opublikowano 20 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2004 ja jeszcze nie mam kierunków w jawce i sygnalizuję tylko rękami, ale planuję sobie zrobić kierunki. Chcę kupić: akumulator, 4 kierunki, i przełącznik. Nie chce przebudowywać całej instalacji. Taka forma zamknie się w około 100 zetach. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 4 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Sam sie zastanawiam jak to bedzie funkcjonowalo i czy nie bede mial problemow z Policja.Mam zaprzeg MW750 z 1968 roku i oczywiscie nie ma tu kierunkow. Machac lapkami to nie problem, ale bardziej ciekawi mnie reakcja Policji.Zaprzeg nie jest rejestrowany na zabytek(nie chcialem), rzeczoznawca nic nie napisal o kierunkach i tak samo na pierwszym przegladzie nikt sie nie czepial o kierunki(sam z siebie tez nic nie wspominalem). Wiec jak to jest, moge byc spokojny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 4 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Motocykl wyprodukowany przed 1986 rokiem (nie jestem pewien czy to dokładnie ten rok) nie musi miec montowanych kierunków i policja nie ma prawa się to tego przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 5 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2004 A wlasnie gdzie to sprawdzic? Bo wydaje mi sie ze 1986 to troche pozno, sam slyszalem o latach 70 lub 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rozio Opublikowano 5 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2004 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262) (Dz. U. z 2004 r. Nr 34, poz. 300) Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm. 2)) zarządza się, co następuje: (...) Rozdział 3 Światła § 12. 1. Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne: (...) 3) kierunkowskazów - pojazd samochodowy i przyczepa; nie stosuje się do motocykla jednośladowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r.; Chyba wszystko jasne :) Jak chcesz jeździć z koszem to kierunki są wymagane, jeśli solo to niekonieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 5 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2004 Dzieki. Mam jeszcze jedno pytanie: dodatkowo zarejestrowanego "po raz pierwszy". Brana jest tu pod uwage rejestracja w kraju, czy ogolnie pierwsza rejestracja(w przypadku motocykla sprowadzanego)?Czyli w sumie juz rzeczoznawca powinien cos powiedziec, a najpozniej na pierwszym przegladzie powinni mnie odeslac z kwitkiem i wydac przeglad po zamontowaniu kierunkow :lol: . Albo przynajmniej wycyckac pare zlotych na flaszke ;) . PS. Jak sie beda czepiac to przerejestruje moto na pojazd zabytkowy, bo one moga sie chyba poruszac bez kierunkow? PS2. Moglbys podac linka do tych rozporzadzen- juz znalazlem :) ? http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/spis.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 5 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2004 Ale znalazlem w rozporzadzeniach jeszcze cos takiego: Rozdział 3Światła§ 124. "(...)Na wózku bocznym motocykla powinny być umieszczone światła: 1) pozycyjne przednie, 2) pozycyjne tylne, 3) odblaskowe tylne, 4) kierunkowskazów; przepis stosuje się do pojazdu wyprodukowanego po dniu 30 czerwca 1993 r.,(...)" Wiec jak to kurcze w koncu jest :lol: ???!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jesion 26 Opublikowano 6 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2004 Cześć.Znajomy posiada Jawe 350 z 1959 roku.Nie chciało mu się machać łapkami i postanowił założyć kierunkowskazy. Jeszcze dokładnie nie podłączył i musiał wyjechać z domu :D .Pech :!: Kontrola drogowa i musiał się dobrze nagimnastykować żeby nie otrzymać mandatu .Policjant stwierdził, że moto jest niesprawne.Lepiej żeby nie zakładał a jak już założył to musi działać . :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 7 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 Przy okazji zapytam o mozliwosc przerejestrowania moto na zabytek... Jest taka? Ile to kosztuje i kogo trzeba odwiedzic? Dopisane: Kurcze, nic nie znalazlem... Masz na mysli ten watek o Jawie? Jak bym mogl prosic o link do tematu w ktorym jest wiecej szczegolow. A moze zalozyc nowy watek, gdzie ktos wytlumaczy jak tego dokonac(chodzi mi o kogos kto juz to robil). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 7 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 Bigu, jest taki temat wałkowany w przepisach, zajrzyj tam. Jednak sprawa nie jest ani prosta ani tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi