Jump to content

Rejestracja motocykla z UK

Akitia
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry 🙂 

Piszę, bo już nie wiem gdzie szukać odpowiedzi, może jakaś dobra dusza mnie poratuje - a telefony do urzędów sprawiają, że mam jeszcze większy ból głowy.

Mąż (Brytyjczyk) sprowadził swój motor z Wielkiej Brytanii. Mamy problem, ponieważ wszędzie mowa o konieczności rejestracji pojazdu w ciągu 30 dni (to jest ok) z badaniem technicznym pojazdu. Problem jest taki, że motor nie przejdzie takiego badania, bo jest w tej chwili niesprawny, a koszt naprawy przerasta nasze możliwości "na już" (jest kilka rzeczy, które muszą być wymienione czy naprawione, a nie będziemy w stanie zrobić tego wszystkiego "na raz"). 

Stąd moje pytanie - co zrobić?

Czy możemy iść do urzędu i zarejestrować motor, mimo braku przeglądu?

Czy może istnieje w Polsce coś takiego jak w UK - "SORN - Statutory Off Road Notification" - informacja o czasowym nieużytkowaniu/niesprawności pojazdu?

Naprawdę nie wiemy co zrobić, a boimy się, że dostaniemy jakieś straszne kary, za "niedopełnienie" naszych obowiązków. 

Bardzo dziękuję i pozdrawiam, 

Karolina

22 godziny temu, _Monter_ napisał:

Jesli jest Brytyjczykiem i motocykl jest zarejestrowany na niego to gdzie problem? Jako Brytyjczyk może jeździć w PL bez przerejestrowania.

Hej, dziękuję za odpowiedź!

Nie no spoko, to rozumiem. Tylko na stałe mieszkamy w Polsce - nie mam możliwości ubezpieczenia motoru w UK, bo nie mamy adresu, ani nikogo kto mógłby to dla nas ogarnąć + finansowo, zarabiając w złotówkach mogę nie wyrobić z opłatami w funtach 😉 Istnieje obowiązek ubezpieczenia "granicznego" samochodu czy motoru na 'obcych' blachach, który porusza się po polskich drogach. Czyli co w takiej sytuacji? Nie dość że ubezpieczenie muszę opłacać w UK, to jeszcze graniczne co miesiąc w PL?

Poza tym, kwestia przeglądu i podatków... Tak jak wspomniałam, na stałe jesteśmy w PL i zadeklarowanym krajem, w którym oboje opłacamy podatki jest Polska. 

Stąd właśnie moje pytania. Poza tym, mąż nie chce przyciągać uwagi brytyjskimi blachami 😬

Sprowadzając motor, opłaciliśmy cło i vat, a odprawa w EU zakończyła się w Holandii. Dziś po kolejnej serii telefonów, dowiedziałam się, że jeszcze do zapłaty została nam akcyza... ciekawe co jeszcze wyjdzie w praniu. >_<

Jestem zupełnie zielona w tej kwestii i okazuje się, że koniec końców przetransportowanie motoru do Polski było najłatwiejsze... (choć w tamtym momencie wydawało się nam, że wszystko idzie pod górkę również w tej kwestii 😉 )

Dziękuję!

K