Skocz do zawartości

Regulacja luzu zaworowego Suzuki GS1000L 1981r.

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem niedawno nowy sprzęt i potrzebuję pewnej informacji dotyczącej regulacji luzu zaworowego. Może ktoś poratuje wiedzą, bo do tej pory luz miałem regulowany na śrubkach w innych motocyklach. Takiego już go kupiłem i próbuje zdiagnozować/usunąć problem. Istnieją  problemy z wolnymi obrotami, gaźniki rozebrane w mak, złożone, wyczyszczone i silnik pracuje tak samo. Gaźniki w bardzo dobrym stanie, membrany całe, bo i przebieg niewielki- 40k. Tzn. po nagrzaniu wolno schodzi z obrotów do wartości ok. 1,5-2k, zwiesza się na tej wartości. Gaźniki zsynchronizowane. Zabrałem się więc za sprawdzanie luzu zaworowego. Według manuala regulować luz zaworowy (płytkowa regulacja), można tylko w dwóch położeniach wałka rozrządu (przedstawione na załącznikach). Tylko położenie A i B jest dopuszczalne przy pomiarze. Problem polega na tym że luz zaworowy w tych dwóch położeniach jest inny, według mnie powinien być taki sam, skoro manual dopuszcza pomiar w takich pozycjach (mała precyzja wykonania wałka rozrządu?). Np. na pozycji A wyszło mi z pomiaru szczelinomierzem 0,11 mm luzu, a na położeniu B 0,07 mm dla zaworu wydechowego cylindra nr.1. Który pomiar mam brać po uwagę ? Logika podpowiada mi branie po uwagę większego wymiaru, ale nie jestem pewien. Tym sposobem mam komplet wyników z dwóch różnych pozycji A i B które dla niektórych krzywek różnią się bardziej, dla niektórych wcale, nie wiem już jakie płytki zaworowe kupić aby to skorygować.

luz1.PNG

luz2.PNG

Edytowane przez vaultboyd16y3
Znalazłem błąd w opisie problemu.

Prawdopodobnie masz luzy na łożyskowaniu wałków rozrządu, które wpływają na wielkość mierzonego luzu zaworowego. Możliwe też, że wałek jest nierównomiernie wytarty. Luz w takim wypadku reguluj dla mniejszej wartości. Robiąc to dla większego pomiaru możesz faktycznie doprowadzić do podpierania zaworu i jego niepełnego zamykania. Stara zasada silnikowców mówi: lepszy większy luz na zaworach niż wypalone od zbyt małego.

• Dzięki! 1