Skocz do zawartości

Kawasaki zx6r 2003r. Problem z temperatura wody

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry jestem nowy na forum. moim problemem był nie działający wiatrak chłodnicy, wymieniłem czujnik temperatury wody na chłodnicy, wymieniłem płyn na nowy, odpowietrzyłem. I teraz wiatrak na chłodnicy uruchamia się przy około 105/106 st. Ale nie chłodzi płynu, temperatura zamiast spadać rośnie do około 120st. podczas jazdy temperatura spada do około 90/95 a jak tylko się zatrzymam skacze do wspomnianych 120st. dziś dostrzegłem ze wąż z prawej strony idący od chłodnicy do termostatu  jest bardzo gorący nie można utrzymać go w ręku a po drugiej stronie wąż idący do pompy wody/oleju jest tylko ciepły a nie gorący jak tamten po drugiej stronie. Ma ktoś jakiś pomysł? wąż idący od chłodnicy do pompy ten chłodniejszy tutaj ten z prawej strony idący do termostatu b.gorący 

15 godzin temu, Dawid1988 napisał:

dziś dostrzegłem ze wąż z prawej strony idący od chłodnicy do termostatu  jest bardzo gorący nie można utrzymać go w ręku a po drugiej stronie wąż idący do pompy wody/oleju jest tylko ciepły a nie gorący jak tamten po drugiej stronie. Ma ktoś jakiś pomysł?

No ale chłodnica do czegoś służy . A służy jak sama nazwa mówi do chłodzenia .

Więc zupełnie naturalne że płyn po przejściu przez nią jest chłodniejszy

Co do wiatraka  oprócz tego że chodzi to sprawdziłbym czy kręci się w odpowiednią stronę 😉

tzn czy pcha czy ciągnie 😉

wiem że to głupie ale kilka lat temu w świeżo kupionym moto  miałem identyczny objaw i wtedy głowiłem się baaardzo długo a wystarczyło odwrócić przewody we wtyczce 🙂

Edytowane przez kiler

W dniu 28.03.2022 o 19:51, Taurus 61 napisał:

Termostat bym jeszcze wymienil.

Wczoraj wymontowałem termostat i po sprawdzeniu czy się otwiera przy 60°c w wodzie okazało się że jednak nie, zagotowałem go do 102°c i stoi jak wryty. Dziś zamówiłem juz nowy. Dzięki panowie😃

I co do wiatraka patrzyłem wcześniej kręci w dobra stronę👍

Edytowane przez Dawid1988