Noobek Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Witam jestem w posiadaniu skuterka peugeot sv80. Zatarł mi się i wymieniałem tłok i cylinder ale po wymianie prawie w cale nie pali jedynie z wiertarki da się go odpalić ale jak odpali dostaje pełnych obrotów. (kompresja bez sprawdzania wydaje się bardzo dobra) Mam pytanie czy podczas zatarcia mógł skrzywić się wał? Dodam, że w pewnym momencie szarpnął ostro tak jak by zablokował się tłok. O części bardzo ciężko do niego więc chcę dobrać zamiennik wału i nie wiem jak, słyszałem, że trzeba mierzyć karter ale nie wiem o co chodzi dokładnie jestem. PS podczas składania okazało się, że łożysko sworznia nie chciało wejść do tłoka więc w akcji desperacji i poddania się zeszlifowałem tłok od środka nie wiem czy dobrze zrobiłem trochę się tego wstydzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Kazdy w poczatkach swojej motocyklowej przygody ma cos glupiego na sumieniu, czego jestem najlepszym przykladem. 🙂 Jednak w tej sytuacji musisz podac wiecej szczegolow - co dokladnie nie chcialo wejsc gdzie bo zadne lozysko do tloka nie wchodzi. Do tloka wchodzi sworzen, ktory z kolei jest lozyskowany w glowce korbowodu lozyskiem tocznym lub slizgowym ( tulejka z brazu ). Z twego opisu wynika ze to glowka korbowodu z lozyskiem nie chciala wejsc w miejsce ktore w tloku jest na nia przeznaczone, nieprawdaz? Jezeli tak jest i podpilowales od czola wystepy tloka w ktore wchodzi glowka korbowodu to nie masz sie czego wstydzic, wstydzic sie powinien producent tloka, ktory zrobil tlok nie pasujacy do korby. Pytanie tylko jak to wszystko skladales i sprawdzales po skladaniu, bo tu mozna zrobic o najmniej kilka bledow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi