Skocz do zawartości

SV650S 2005r - przepala się bezpiecznik 30A przy instalacji lampy

mchomsky
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum 🙂

Przechodząc do tematu, dziś postanowiłem w swojej Suzuki SV650S z 2005 zamontować nową lampę, Highway Hawk Cyclops z soczewką i ledowym ringiem, który robi za światło pozycyjne. Gdy podpiąłem wszystkie przewody, wywaliło mi główny bezpiecznik 30A pod siedzeniem. Lampa ogólnie posiada kostkę z 3 pinami + 1 brązowy przewód odpowiadający za światła pozycyjne LED. Okazało się, że problem występuje tylko wtedy, gdy podłączam kabel od ledów. Póki co ten kabel jak widać na zdjęciu mam odłączony i działają tylko światła mijania i drogowe. Na zdjęciach widać właśnie tą okrągłą wtyczkę, w którą wpinam brązowy kabel i za każdym razem strzał i po bezpieczniku. Dodam, że akumulator mam nowy, wczoraj założony i do pełna naładowany, jeśli ma to znaczenie. 

20200603_174130.jpg

20200603_174225.jpg

20200603_174106.jpg

Edytowane przez mchomsky

jak na pierwszy to przydałoby się nieco więcej poszanowania dla netykiety

czas do jutra lub kolejnej wizyty

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Podłacz inną zwykłą żarówkę i zobacz czy wywala ten bezpiecznik. Jeśli nie to już wiesz jaka jest przyczyna....tego cyclopsa możesz sobie na śmietnik wyrzucić,bo robi zwarcie i pewnie błąd jest w środku tej żarówki. Gdy okaże się,ze wywala na jednej i drugiej, to masz zwarcie w instalacji i plus idzie gdzieś na masę,

Już po problemie 🙂 Wystarczyło całkowicie uciąć wtyczkę kabla, który jest na zdjęciu, bo to ona powodowała zwarcie. Jak widać, łączy ona kabel brązowy, czyli ten odpowiedzialny za moje ledy i czarno-biały, który był zbędny.  Użyłem konektora zaciskowego, koszulkę termokurczliwą i wszystko hasa.