hefaistos Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Witam Planuje wymienić ochraniacze w moim kombinezonie skórzanym i zastanawiam sie na tymi dwiema opcjami. Teoretycznie ochraniacze o podobnej strukturze ale z tego co udało mi się znaleźć w sieci to D3O pozostaje miękki nawet podczas mrozów a Sas-tec mocno wtedy twardnieje. Druga sprawa to pomimo że mamy dwa poziomy LVL1 i LVL2 to ciężko znaleźć w sieci dokładne wartości jakie przepuszczają ochraniacze dalej i ciężko stwierdzić co wypada lepiej. Cenowo na pewno Sas-tec ale czy to tylko dlatego że to starsza technologia czy po prostu D3O ma lepsze właściwości i jest bezpieczniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 W papierowym katalogu Held są podane wartości, które ochraniacz przenosi na drugą stronę. Prawie w każdej sytuacji d3o jest lepsze, ale z punktu widzenia użytkownika przede wszystkim jest dużo bardziej komfortowy. O ile przy ochraniaczu pleców ma to niewielki wpływ, to reszta (szczególnie biodrowe) są znacznie wygodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hefaistos Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) Dzięki za info, poszukam katalogu w necie w pdf Edytowane 31 Marca 2020 przez hefaistos Blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Jak znajdziesz to wrzuć tu link... Choć obawiam się że bez wizyty w sklepie się nie obejdzie. Na stronie producenta można tylko zamówić papierową wersję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość moogoom Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Jest dość fajny filmik o tym na kanale MotoBandy. Tłumaczą tam co i jak z tymi ochraniaczami poziomu 1 i 2. Warto to zobaczyć jako wstęp do "studium" tematu.. :-DTo świeże nagranie, więc nie powinieneś mieć problemu z jego odszukaniem.Jak byś nie mógł znaleźć to daj znać. :-DWysłane z telefonu przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kar0 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ja wymieniam Sas-tec na D3O, bo mi popękały. I na łokciach i na kolanach. Być może przez to że jeżdżę poniżej 10 stopni i twardnieją? Wytrzymują max 2 lata. Jeszcze chcę sprawdzić firmę A-XOC. Są mocno przewiewne a zapewniają ochronę poziomu 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hefaistos Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 znalazłem online https://issuu.com/ginzingergmbh/docs/held/91 podają tam chyba Sas Tec jako te zielone. D30 niby w ktalogu wystepuje tylko w LVL 1 (łokcie, bari, kolana) i oczywiście przegrywa z zielonony w LVL 2 jesli chodzi o wartości. Na stronie Sas Tec podają znów że LVL 2 np na barki to warość przepuszczana dalej <20kN. Może held produkuje w formie Sas teca ale o lepszych wartościach. Jak widać samo słowo Sas Tec(co rozumiem zarówno jako technologie ochraniaczy z pianki Visko jak i Firmę która to opatentowała ) LVL nie oznacza dokładnie tych samych wartości bo każda firma może zrobić po prostu z tej pianki VISCO o lepszych lub gorszych wartościach dla tego samego poziomu - bo 12kN i 19kN to dalej <20kN. Tak to rozumiem, jeśli idę złą drogą poprawcie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi