Faveta Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Witam, mam do państwa pytanie aczkolwiek wiem ze zaraz zostanę wyśmiany ze to przecież banalne i każdy powinien to wiedzieć itp. Lecz jako nowy użytkownik motocykla mam problem z ustawieniem odpowiedniego luzu łańcucha, ostatnio trochę go naciągnąłem ustawiając 2,5cm luzu na stopce centralnej, jak mówi większość poradników oraz taka jest większość postów w internecie. Problem w tym ze po takim naciągniecie po zestawienie ze stopki centralnej łańcuch wydaję się dość mocno naciągnięty a kiedy wsiądę na motor (przy mojej wadze 100kg napina się tak ze praktycznie nie ma luzu. Stąd też pytanie jak powinno się prawidłowo ustawiać luz w Bandicie, na stopce bocznej czy centralnej (stojaka niestety nie posiadam) ? I czy ewentualnie uwzględniając większa wagę raidera (100~kg) zostawiać troszkę większy luz ? Proszę o usunięcie jednego z tematów, gdyż zdublował się w niewyjaśniony sposób 😕 Edytowane 6 Września 2019 przez Faveta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Road Runner Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Regulujesz tak jak podaje instrukcja, czyli stawiasz motocykl na podstawce centralnej i ustawiasz luz łańcucha w połowie odległości między zębatkami tak, żeby wynosił 20-30 mm. To normalne, że po zestawieniu motocykla ze stopki centralnej i zajęciu miejsca za kierownicą łańcuch się naciągnie, ale tym się nie przejmuj. Tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faveta Opublikowano 6 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 no własnie o dziwo manual (instrukcja) podaje żeby naciągać 20-30 mm na stopce bocznej 😕 i nie wiem kogo słuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Road Runner Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Jeżeli w tym modelu instrukcja nakazuje ustawienie luzu na stopce bocznej, to ustawiasz na bocznej. Chodzi mi o to, żebyś nie brał żadnych "poprawek" na obciążenie motocykla wagą kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 13 minutes ago, Road Runner said: Jeżeli w tym modelu instrukcja nakazuje ustawienie luzu na stopce bocznej, to ustawiasz na bocznej. Chodzi mi o to, żebyś nie brał żadnych "poprawek" na obciążenie motocykla wagą kierowcy. A jak łożysko zębatki zdawczej klęknie koledze to pokryjesz koszty naprawy? Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faveta Opublikowano 6 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) https://ibb.co/GW4wC4v Tak podaje manual Edytowane 6 Września 2019 przez Faveta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Road Runner Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Nie spotkałem się nigdy w żadnym manualu ani serwisówce z informacją typu "Jeżeli kierowca waży ponad 100 kg, albo jeżeli jeździsz z pasażerem, to ustaw luz łańcucha większy o x centymetrów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Traktowanie manuala jako wyroczni to nie jest dobry pomysł. Skoro z kierownikiem na moto luz się całkowicie kasuje to co będzie podczas jazdy, kiedy siły oddziałujące na łańcuch są dużo większe? Wystarczy że przy dużej prędkości wjedzie w jakąś dziurę tak że tylny amor dobije. Resztę pozostawiam wyobraźni. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi