Jump to content

Syk w silniku. Junak 123, 2015

Recommended Posts

Witam.

Wczoraj zdjąłem rurę wydechową i tłumik w celu oczyszczenia jej z rdzy i ponownego pomalowania. Po założeniu z użyciem pasty uszczelniającej do wydechów podczas pracy silnika pojawiło się dość głośne syczenie. Nie jestem w stanie wyczuć żadnych nieszczelności pomiędzy rurą a silnikiem objawiających się uciekaniem gazów. Trudno jest mi również jednoznacznie zlokalizować źródło dzwięku. Czy powinienem jeszcze raz zamontować wydech używając większej ilości pasty uszczelniającej, czy potencjalnie przyczyną może być coś innego?

A tam nie powinna iść specjalna uszczelka do wydechu? Ona przeważnie jest typowa jednorazówka bo po jakimś czasie się kruszy, jest dobrze dopóki nie ruszasz tłumika a jak zdejmiesz to uszczelka się rozleci.

No właśnie śladu po żadnej uszczelce nie ma. Wydawało mi się, że są resztki pasty, ale nic co bym mógł ewidentnie wygrzebać jako resztki uszczelki. Na stronie z częściami jednak podają uszczelkę kolanka rury wydechowej:

https://motor-x.pl/uszczelka-kolanka-rury-wydechowej-j123-2,p.html

Przy silniku wygląda to tak, jakby rura wchodziła na małą wypustkę ze strony silnika. Może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii. Najwyżej zamówię w przyszłym tygodniu.