kacper.. Posted August 1, 2018 Share Posted August 1, 2018 Witam, chciałbym zrobić buggy'ego lecz nie wiem jakie podzespoły nadałby się najlepiej do tego pojazdu. Czy lepiej podzespoły z motocykla czy też samochodu, z którego najlepiej? Jestem zielony w tych sprawach więc żeby te bebechy były proste i w miarę niezawodne. Mój budżet jet ograniczony do około 5 tys. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michoa Posted August 2, 2018 Share Posted August 2, 2018 (edited) jako osoba która się na coś takiego porwała i nie może skończyć od roku powiem tak 1. nie opłaca się budować samemu , taniej jest kupić gotowe , chyba że chodzi o ambicje albo frajde z budowania2. dla mnie największa finezja i polot to mocny silnik od motocykla silnik od motocykla w buggy ma wady że nie ma momentu obrotowego z dołu i jest słaby , w buggy od kół i masy pojazdu szybko leci sprzęgło , ale jest bardzo lekki zajmuje mało miejsca nie trzeba go dawać na poduszkach jak samochodowy , można go bez problemu dać centrycznie i sam sobie dobierasz przełożeniem , kwestie prędkości i osiągów a nie jesteś skazany na długą samochodową 1 i prędkości których w offie nie wykorzystasz silnik od moto jest dziki jak latasz po piachach to super sprawa , zawsze prawie współpracuje z szperą 100% 9 wyjątkiem są wariacje z megalodona gdzie za wsteczny robi jakaś samochodowa skrzynia w praktyce buggy z silnikiem cbr 600 czy innego 100KM motocykla ,,lepiej lata '' niż 150KM z samochodu bo silnik jest lżejszy i cała konstrukcja przez to też no i brak wstecznego w silniku od moto buggy z silnikiem od moto jest duuużo droższe bo kupić npo swap od cbr 600 to jakieś 1500 zł ( najlepiej kupić jakiegoś zgwałconego stunt psa za 2 tys i wybrać co potrzebne resztę sprzedać ) gdzie samochodowy 100KM silnik kosztuje nie wiem 500 zł ? ( rzędowa 4 od opla 2l ) 3. weź sobie jakieś plany na tapetę i wzrouj się na nich unikniesz niepotrzebne cięcia i spawania w kółko tego samego bo się urywa 4. w ogóle to zasadnicza kwestia jaki masz warsztat ? jak nie masz dojścia do dobrej tokarki , frezarki i nie umiesz zajebiście spawać to ja bym sobie w ogóle dał siana albo stworzył coś pokroju hondy odyssey czyli sztywna dupa silnik od zagęszczarki i tyle , bo polegniesz i wiem co mówię , ewentualnie ulep z kaszla ale obecnie graty do kaszla zaczynają być tak drogie że to nie ma sensu za 5 tys zł zbudujesz średniaka z silnikiem od moto tzn jakiś piec od cbr ale zawias seria z samochodu czyli bez szału , z samochodu też nic lepszego nie wypłodzisz , dobre buggy na wypasie to 10 tys zł samych gratów bez robocizny i drutu do migomatu , kosztów toczenia czy prądu oj moto najlepszy tani i niezajebywalny piec to vfr 750 , cały motocykl można za 2k kupić jeszcze z papierem , potem cbr 600 , ew syfsuki olejaki ........ taka recepta z fusów bez planów to zwrotnice przód polonez , koła 13 z jodełką , amory 2x coś centralnego od ściga , spawać z profila 40x30x3 główną ramę , skupić się na konstrukcji maksymalnie zbitej i małej żeby była lekka , przekładnia jest dobra od 126p ale są drogie i się sypią , silnik vfr 750 , hub i półosie z jakiegoś popularnego 1.6 np astry , koła tył 12 od kaszla poszerzyć i opony quadowe , wsteczny na rozruszniku , kwestia cen części ale jest opcja w 5 tys to zamknąć , będzie zapie**alać jak dzik w kartoflach Edited August 2, 2018 by michoa Quote "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts