SebJaw Opublikowano 14 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2004 Witam. Jadę za 9 dni na Białoruś (blisko - max 100 km. od granicy) i proszę Tych co mają jakieś aktualne dane (najlepiej z tego roku) o sytuacji tam panującej o kilka porad. Granicę przekraczamy w Brześciu.Wizę mamy już w paszportach (6 $) Jakie są dodatkowe opłaty na granicy?Jak jest tam z cenami benzyny i innych produktów?Jakie drogi?Czy czekają tam na nas jakieś niespodzianki?...itd. Dziękuje i pozdrawiam. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORSUKLES Opublikowano 14 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2004 Nie wiem czy Ci pomogę, ale za granicami stoją posterunki milicji, zazwyczaj za 5$ pokażą drogę i dadzą spokoj,inaczje bywają bardzo upierdliwi. z pozdrowieniami BORSUKLES Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 15 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2004 Mnie tam milicja nie nekała za bardzo (raz tylkio za 2 krotne przekroczenie predkości i próbe ucieczki). Paliwo tanie, generalnie wszystko jest tanie (wódka po 1-2 euro za flaszkę ;) ). Drogi główne w miare dobre, boczne moga Cię zaskoczyć (dziury!). Na granicy przygotuj się na dłuuugie oczekiwanie na odprawę. Nawet jak motocyklem przepchasz się na sam poczatek kolejki to i tak czekasz kupe czasu na odprawę (raz granicę przejeżdzałem w 6 godzin!! - trafiłem na zmianę obsługi). Na stacjach benzynowych (tych małych z dala od granicy) najpierw płacisz a potem tankujesz. Trafiają się nieodbijające pistolety i takie tam niespodzianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korba Opublikowano 15 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2004 Tak jak poprzednik napisał jest.Na granicy trza mieć zielona kartę lub kupic ubezpieczenie graniczne za 5 USD. Wracają płacisz 3 USD opłaty ''ekologicznej'' Na drogach ruch minimalny, w miastach (oprócz Mińska)pojęcie korków nieznane. Paliwo dobre po 1,50- 2 zł, barów przy drodze prawie nie ma, a w tych co są- jedzenia nie polecam. Na nocleg przy drodze tez nie ma co liczyć. Żarcie w knajpach w cenach polskich, w sklepach taniej, ale mieso i wędliny droższe jak u nas. Wódka i fajeczki taniutkie. Milicja nie czepliwa, jeśli płaciłem, to za ewidentne wykroczenie, według taryfikatora. Często czją się po lasach, czy krzakach z radarami. Ale mandaty od 3 do 10ciu dolarów max, więc da się przeżyć. Żadnego wyłudzania łapówek, nic z tych rzeczy. Opowieści o bandziorach z kałasznikowem za każdym drzewem tez mozna włożyć między bajki. Białorusini naród życzliwy i gościnny, kobiety piękne (póki młode) więc baw się dobrze. ;) Cytuj Gryf MC Poland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nufry Opublikowano 15 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2004 Bedziesz przekraczal granice w Terespolu ?? z doswiadczenia wiem ze stoi sie dlugo, chyba ze ma sie zalatwione z konslulem to sie chwilke stoi ;) Niechcem straszyc ale, wiem ze z tamtej strony sa chlopaki ktozy ustawiaja kolejke, tak jak u nas, ale ogolnie jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galar Opublikowano 16 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2004 CzeWłaśnie wróciłem z rajdu Katyńskiego.Drogi główne w bardzo dobrym stanie.1 zł=550 RBPiwo - 1600-2200RBPaliwo:92-1320 RB95-1510RBPaliwo dobrej jakości.Zatrzymali jak kumpel miał na szafie ponad 140 mil.Jak powiedział że nie ma rubli tylko dolary to nie chcieli wziąć i go puścili bez żadnego kasowania.Naród rzyczliwy w szczególności polonia z okolic Grodna i Lidy.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebJaw Opublikowano 16 Września 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2004 Właśnie wróciłem z rajdu Katyńskiego. GALAR, gdzie przekraczałeś granicę i jaka jest sytuacja na przejściu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korba Opublikowano 17 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2004 Ja Ci mówię, że kolejek na granicy nie ma. Wróciłem z Białorusi miesiąc temu. Wjeżdzasz od razu na terminal, ale przechodzenie może potrwać kilka godzin, bo może im się zachcieć sprawdzić w Interpolu, czy pojazd którym jedziesz nie figuruje u nich na liście poszukiwanych czy kradzionych. Białoruscy celnicy czy pogranicznicy tez do roboty sie nie palą, więc procedura przejazdu przez granicę i wypełnianie deklaracji, oswiadczeń i innych dziwnych kwitów może potrwac nawet do 4 godzin. Spowrotem tez żadnych kolejek, łapówek, ustawiania. Odkąd weszły wizy skończył sie graniczny biznes i opłaty za dobre miejsce w kolejce. Cytuj Gryf MC Poland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galar Opublikowano 18 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2004 CzeJechaliśmy przez Sokółkę ale była to grupa i konsul na nas czekał po Białoruskiej stronie.Wiec nie ma to poruwnania z samodzielnym przekraczaniem granicy.Nam to zajęło (37 motocykli) 20 min.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Burek Opublikowano 18 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2004 No witam Cie Sebastianie.Widze ze kolejna podróz na wschód.Myslalem ze masz dosc tamtych okoloic.Wyobraz sobie ze przekraczanie Ukrainskiej granicy to bylo nic w porownaniu do Bialoruskiej, a i Ukraina to zachod w porownaniu do Bial. Ale mimo wszystko wierze ze uda Ci sie przebrnac przez to wszystko bez problemu.Pozdrowienia dla Moniki i powodzenia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 18 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2004 Tak jak Korba pisze, kolejek praktycznie niema (jedziesz motocyklem? Jak tak to pchaj się na sam początek) tyle że odprawa trwa godzinami. Raz trafiłem na panią która spisywała coś tam z prawa jazdy (numer, imie nazwisko, adres) i wpisywała do komputera. Trwało to chyba z pół godziny ( i tam już była spora kolejka). Można się zestresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebJaw Opublikowano 18 Września 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2004 jedziesz motocyklem? No oczywiście że MOTOCYKLEM !!! Dzięki wszystkim za małe przygotowanie minie na to co nas TAM czeka. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi