Skocz do zawarto艣ci

Yamaha TTR600 czy Honda XR600R

Rekomendowane odpowiedzi

Cze艣膰. Mam zamiar kupi膰 w niedalekiej przysz艂o艣ci TTR600 albo XR600R. Bardziej mnie interesuje XR600R bo l偶ejsza wa偶y oko艂o 125kg a TTR600 150kg i z tego co wychodzi z danych technicznych mocniejsza. Ale patrzy艂em na YT i zdaje mi si臋 偶e TTR lepiej jedzie od XR. M贸g艂 by si臋 kto艣 wypowiedzie膰 najlepiej kto ma kt贸ry艣 z tych sprz臋t贸w :D

Moto zamierzam u偶ywa膰 w 70% teren z 30% droga.

Jakie艣 wady i plusy tych motork贸w bym te偶 prosi艂 :)

Kt贸ry z tych motork贸w jest lepszy? ;)

Z g贸ry dzi臋ki :)

Edytowane przez MisterDui
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Z dwojga zlego lepiej XR , aczkolwiek zazwyczaj sa to starsze roczniki , wiec szykuj sie na remont , tu mozna trafic na 艣wie偶szy i bardziej zadbany model TTRki. Osobiscie mialem XR 600R z 94 i po przesiadce na LC4 wcale mi jej nie zal , mimo ze lzejsza i zwrotniejsza od LC4, to do KTMa mocowo i zawieszeniowo a tak偶e bezusterkowoscia bylo jej daleko. Ciagle awarie i remonty , kiepski zawias - strasznie wtedy zawiodlem sie na "ikonie" niezawodnosci , rama z cieniutkich rurek aby zbic mase i potrafi pekac . Wiec szukaj co w lepszym stanie , bo i to i to potrafi narobic kosztow . TTR mial koles i niestety nie dosc ze rama pekala na spawach ( brak kolyski) , to skrzynia sie posypala , troszke ciezkie i slabawe , zawias mimo ze ohlins i ups marzhotti na przodzie jakis taki kapciowaty jak to w japoncu .

Edytowane przez Nitomen

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

Odno艣nik do komentarza

jak 70% teren to xr :D

l偶ejsza , mocniejsza .......

ja mia艂em 4 lata xr600 pancerny sprz臋t , 2 lata je藕dzi艂em gruchotem do remontu kt贸ry pali艂 1,5l oleju /100km i zabi膰 jej nie mog艂em :D

zawias prz贸d jest tragiczny , a reszta obleci

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylist贸w bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Odno艣nik do komentarza

jak 70% teren to xr :D

l偶ejsza , mocniejsza .......

ja mia艂em 4 lata xr600 pancerny sprz臋t , ja je藕dzi艂em gruchotem do remontu kt贸ry pali艂 1,5l oleju /100km i zabi膰 jej nie mog艂em :D

zawias prz贸d jest tragiczny , a reszta obleci

Ile wynius艂 Cie remont? :) m贸g艂 by艣 mi bardziej opisa膰 czemu przedni zawias to tragedia? S艂ysza艂em 偶e podobno rama lubi p臋ka膰 przy mocowaniu amorka ty艂. I chyba kupie XR600R tylko jakie roczniki najlepiej kupowa膰? :D

Odno艣nik do komentarza

Od roku 90 na dwoch tarczach, do ko艅ca klepania nie bylo zmian. Remont to ok 4 tys zl , zalezy od tego jakie cz臋艣ci u偶yjesz oryginal czy akcesoryjne.

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

Odno艣nik do komentarza

Od roku 90 na dwoch tarczach, do ko艅ca klepania nie bylo zmian. Remont to ok 4 tys zl , zalezy od tego jakie cz臋艣ci u偶yjesz oryginal czy akcesoryjne.

A na co patrze膰 przy zakupie takiej XR600R ? :)

Edit;

Ma kto艣 filmik jak ta xr600 ma odciecie ? Bo szukam na internecie bardzo d艂ugo i nie mog臋 znale藕膰 a chcia艂 bym us艂ysze膰 jak odcina :D

Edytowane przez MisterDui
Odno艣nik do komentarza

• 2 tygodnie p贸藕niej...

nie ma odci臋cia prawdopodobnie :D 3 czy 4 lata mia艂em i nigdy nie s艂ysza艂em

zreszt膮 ten motocykl 艣miga 艣rodkiem , nie ma sensu go kr臋ci膰 do samego ko艅ca bo wtedy ten silnik opr贸cz huku i szybkiego nagrzewania si臋 nic nie generuje to nie 膰wiara 4t w wyczynie....

Ile wynius艂 Cie remont? :) m贸g艂 by艣 mi bardziej opisa膰 czemu przedni zawias to tragedia? S艂ysza艂em 偶e podobno rama lubi p臋ka膰 przy mocowaniu amorka ty艂. I chyba kupie XR600R tylko jakie roczniki najlepiej kupowa膰? :D

3 tys robiony na tanich gratach bez skrzyni i g艂owicy sprz臋g艂a te偶 nie rusza艂em .......w sumie t艂ok , tulejowanie ( trfi艂em egzemplrz na nicasilu bez nicasilu )艂a艅cuszek , g艂owica to jaka艣 kosmetyka ( szlif gniazd , planowanie , uszczelnicze , zawor贸w czy prowadnic nie rusza艂em ) korba , 艂o偶yska wa艂u , co艣 tam jeszcze by si臋 znalaz艂o szczerze to ju偶 nie pami臋tam :D

z drugiej strony - ja uwa偶am 偶e t艂ok wossner do niej to troch臋 przerost formy nad tre艣ci膮 chyba 偶e chcesz i艣膰 w jaki艣 ostry tuning , ja 2 lata lata艂em na tkrj i nic si臋 nie dzia艂o z艂ego....

przedni zawias to tragedia bo jest za mi臋kki , atakujesz podjzd na pe艂nej pi*dzie , a tu prz贸d ci si臋 wbija w g贸rk臋 i lecisz przez kierownic臋 :D max mo偶na tam wbi膰 1 bar powietrza , nieznacznie si臋 utwardza ale u mnie od lajtowych skok贸w z takim ci艣nieniem ( a wa偶臋 97kg ) zaraz si臋 wyla艂 i znowu zrobi艂 mi臋kki.......

85 mia艂a normalne ssanie i ga藕nik z XL mam wra偶enie 偶e najprzyjemniej pal膮ca xr na zimno

do chyba 91 by艂 b臋ben z ty艂u i ja uwa偶am 偶e jak latasz w offie ten b臋ben w zupe艂no艣ci styka , a szcz臋ki s膮 prawie wieczne a tanie klocki jak latasz w b艂ocie to nie zd膮偶ysz si臋 obejrze膰 a ich nie ma

Kt贸ry艣 jeden rocznik mia艂 nicasil , teoretycznie chyba 88 , i jej nale偶a艂oby unika膰 bo nicasil w ch艂odzonym powietrzem starym sprz臋cie to k艂opoty i koszty, w praktyce 90% XR to sk艂adaki , moja by艂a niby 1990 i te偶 mia艂a nicasil .

Edytowane przez michoa

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

Odno艣nik do komentarza

mi w TKRJ szybko zjadlo pierscienie , po 3 tys km byla szpara kilka mm, ale nie ja robilem szlif , wiec moze ktos za grubo zrrobil , Tylko ze beben jak wytarty to masz piaste do wymiany . a tarcza w 5 min zejdzie z piasty i zawsze widzisz jaki jest stan okladzin i traczy, no i tak blota nie zbiera w srodek ( ale to szczegol) . Wersja z autodekompresatorem moze miec z nim problem , czesto zacinaly sie , ale ponoc mozma usunac , tylko trzeba zaslepic samarowanie ww ustrojstwa ( i tak jest reczny). Generalnie to juz zabytki i ciezko znalesc cos ladnego - na olx widze sa 3 sztuki .

Odno艣nik do komentarza

Wersja z autodekompresatorem moze miec z nim problem

no u mnie si臋 notorycznie zacina艂 jedna z dosy膰 wkurwiaj膮cych wad

Szczeg贸lnie kiedy motocykl sta艂 d艂ugo -raz albo 2 razy kopn膮艂e艣 i kopka mi臋kka jakby 艣wiecy nie by艂o nie idzie znale藕膰 GMP ani nic .......

Najpierw z czuciem opukiwa艂em m艂otkiem dekiel zaworowy i puszcza艂o potem wynalaz艂em brdziej cywilizowan膮 metod臋 -wrzucic 2 bieg i bez sprz臋g艂a na si艂臋 j膮 przeci膮gn膮膰 do ty艂u , s艂ycha膰 by艂o klikni臋cie spod dekla i puszcza艂o :D wtedy luz i palimy

jak by艂a palona raz na 2 tygodnie to prawie zawsze z tym walczy艂em i przed i po remoncie

mi w TKRJ szybko zjadlo pierscienie , po 3 tys km byla szpara kilka mm, ale nie ja robilem szlif , wiec moze ktos za grubo zrrobil ,

ja pierwszego tkrj jakiego kupi艂em to znalaz艂em nowego na allegro za 199 z艂 plus przesy艂ka :D no i pier艣cienie by艂y od innego zestawu nie pasowa艂y w og贸le , pr贸bowa艂em co艣 z tym rze藕bi膰 wko艅cu kupi艂em kolejnego na ten sam szlif za ,,normaln膮'' dla tego t艂oka cen臋 ok 320 z艂 i tu wszystko by艂o ok

w sumie wyda艂em tyle co na wossnera ale chytry 2x p艂aci :D

Tylko ze beben jak wytarty to masz piaste do wymiany

no w艂a艣nie piasta ko艂a ty艂 - u kumpla to samo by艂o i u mnie zniszczone gniazda pod 艂o偶yska , ja lecia艂em na drucie kupowa艂em najta艅sze 艂o偶yska i wkleja艂em na klej do 艂o偶ysk , jaki艣 czas to wytrzymywa艂o i znowu ale zwr贸c uwag臋 na to bo to jest nienaprawialne w zasadzie tylko nowe ko艂o......

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

Udost臋pnij

• Dodaj now膮 pozycj臋...