PeterQ Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) [...]po przymierzeniu masy garnków tylko 2 modele zostały na placu boju (głównie przez wzgląd na chyba problematyczny rozmiar głowy - gdzieś między S i M, a może i jej kształt):- HJC RPHA 11- Arai Chaser VOdrzuciłem m.in. Schuberth'a S2, AGV K5, wszystkie Shoei'e (niestety) i jeszcze parę innych, gdzie M było za duże, a S cisnęło tam, gdzie się nie ugniecie... Witam,Ciekawi mnie jaki masz obwód głowy w centymetrach? Mam ten sam problem tylko, że ja mam obwód głowy ponad 57cm, więc M-ka jak byk (przymierzałem również S-ki, które były za ciasne). Wszystkie znane firmy kasków do 2 tys. zł niestety mi nie pasowały. Leżały gorzej niż mój obecny KBC VR-1X. Najlepiej pasował mi Shark Speed R. Policzki były ciasne, lecz wydaje mi się, że górna część kasku już tak nie przylegała jak w KBC. Pozostało mi jeszcze kilka firm, których nie mierzyłem: AGV, Airoh, Suomy i BELL. Szkoda, że SHOEI NXR / Arai AXCESS 2 lub HJC RPHA 11 nie pasowały... Byłem nastawiony na te kaski. Jakie są Twoje wrażenia po przymiarce AGV K5-ki. Rozmiar M był dla Ciebie za duży? Jak wygląda jakość wykonania tego kasku w porównaniu do SHOEI NXR? Wiem, że być może mam inny kształt głowy, lecz może być podobnie... Zaraz po Sharku najlepiej pasował mi HJC i Arai.Dodam, że lubię ciasne kaski, lecz nie mogą zbyt mocno uciskać powodując ból lub bardzo duży dyskomfort. Pozdrawiam. Edytowane 3 Października 2016 przez PeterQ Cytuj Trzymam kciuki za Daniego Pedrosę i Mavericka Vinalesa w klasie MotoGP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver007 Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) Ciekawi mnie jaki masz obwód głowy w centymetrach? Mam ten sam problem tylko, że ja mam obwód głowy ponad 57cm, więc M-ka jak byk (przymierzałem również S-ki, które były za ciasne). Wszystkie znane firmy kasków do 2 tys. zł niestety mi nie pasowały. Ja po obwodzie mam mniej więcej 57.5, czyli też M. Tylko że M-ki zazwyczaj leżały za luźno (palec mieścił się między czoło a wypełnienie). I tak na przykład NXR rozm. M za duży ewidentnie (przy czole, bo policzki były ok.), a S nawet nie mogłem włożyć głębiej niż do połowy skorupy (to samo GT Air). Schuberth S2 - podobnie. Jakie są Twoje wrażenia po przymiarce AGV K5-ki. Rozmiar M był dla Ciebie za duży? Jak wygląda jakość wykonania tego kasku w porównaniu do SHOEI NXR? Wiązałem spore nadzieje z AGV K5 właśnie, bo AGV ma rozmar MS i ML. W MS czułem się jakbym miał rogi (strasznie mocno uwierał w dwóch punktach na czole), ML był za luźny. W związku z tym K5 odpadło, więc nie przyglądałem mu się bliżej, stąd też porównania (choćby wizualnego) do NXR się nie podejmę. Za to mogę powiedzieć, że zwiedziłem sporo sklepów w poszukiwaniu kasku i rozmawiałem z wieloma sprzedającymi - nikt nie wypowiadał się szczególnie pochlebnie o K5. Nawet tam gdzie sprzedawano sporo AGV jakoś go nie zachwalano. Polecam Ci zerknąć (choćby z ciekawości) na Scorpiona EXO 1200. Na mnie leżał bajecznie w rozmiarze M (i to bez żadnego pompowania policzków). Z tym że to marka raczej mniej popularna. Na koniec powiem, że kupiłem Arai'a w rozmiarze S do którego przekonano mnie w jednym ze sklepów. M leżało tak na styk, a nawet z lekkim luzem, a S czuję że się wyrobi. Póki co przesiedziałem w nim jakąś godzinę i wiem, że Pani ze sklepu miała rację i to jest mój rozmiar. Jak zrobię w nim kilka rundek to będzie idealnie. Dlatego wg mnie bardzo ważne, żeby pogadać o wyborze kasku z kimś kto naprawdę się na tym zna i poświęci Ci trochę uwagi, a nie tylko chce sprzedać towar. Ja już trochę kasków w życiu przerobiłem, a mimo wszystko na to, żeby wziąć Arai'a w rozmiarze S bym nie wpadł, a nawet bym się bronił z samego względu, że zawsze miałem M i jak to że na głowę 57.5 mam wcisnąć katalogowe 56?? Okazuję się że można i jest idealnie. Dodam że HJC też brałbym S, choć tutaj było jeszcze nieco ciaśniej niż w Arai'u. Edytowane 3 Października 2016 przez silver007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Jest problem z aerodynamiką. Głowa lata na boki przy większych, jak na nakeda, prędkościach. Jest dość śmiesznie :) ja latam na niskich prędkościach więc dla mnie jest idealny. No to duży minus w porównaniu do Arai'a. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rura_ Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 To chyba tylko Hikoru ma z tym problem. Kask testowany na volasie i testkwany przez redaktormów na sportach i każdy twierdzi że jest mistrzostwo świata... ;) Cytuj "O ładnie złożony... O nieźle zapierd..a... O ładna pozycja i dobrze patrzy... O Rura po bułki jedzie..." - Komentarze przy oglądaniu zdjęć z SD ;-) - made by Rufi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hikor Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 hikoru jeździ na co dzień w tym kasku więc wie co pisze :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomis69 Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Miałem na głowie oba kaski i lepszy (wygodniejszy, zrobiony staranniej) wydaje się Arai. HJC jest dla mnie OK - ot taki zwykły kask ze średniej półki, ale Arai to już jakość, samo wypełnienie wydaje już się lepsze... mówię to tylko i wyłącznie o moich odczuciach, bo nie rozbierałem kasków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rura_ Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 hikoru jeździ na co dzień w tym kasku więc wie co pisze :cool:Tja... Kask kupuje się lekko przyciasny, a nie za duży ;). Cytuj "O ładnie złożony... O nieźle zapierd..a... O ładna pozycja i dobrze patrzy... O Rura po bułki jedzie..." - Komentarze przy oglądaniu zdjęć z SD ;-) - made by Rufi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Rura, a może po prostu nigdy nie miałeś Araia na głowie i nie wiesz jak zajebiaszczo może się czuc łeb w kasku :D Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rura_ Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Limo co 2-3 lata maksymalnie zmieniam kask... Jeżdżę 30 lat... Co to ja miałem...Nolany... Lazery... Shoeie.. Belle amerykańskie... Cabergi... Nuvo... Araje... Airohy... I uwaga... Duo, bella i inne wynalazki też... Czasami śmietniki były na jedną jazdę ;). Miało się tego trochę na łbie. Cytuj "O ładnie złożony... O nieźle zapierd..a... O ładna pozycja i dobrze patrzy... O Rura po bułki jedzie..." - Komentarze przy oglądaniu zdjęć z SD ;-) - made by Rufi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hikor Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Tja... Kask kupuje się lekko przyciasny, a nie za duży ;).Mądrala się znalazł :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rura_ Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 No ba :) Cytuj "O ładnie złożony... O nieźle zapierd..a... O ładna pozycja i dobrze patrzy... O Rura po bułki jedzie..." - Komentarze przy oglądaniu zdjęć z SD ;-) - made by Rufi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathias Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Podłączę się pod temat.Też aktualnie poszukuję dobrego kasku na sportowego turystyka z dobrym polem widzenia w pozycji mocno pochylonej. Osobiście zastanawiam się nad RPHA 11 tylko zastanawia mnie sprawa z wentylacja na szczęce dokładniej siateczkowymi wlotami powietrza jak to jest rozwiązane mam na myśli czyszczenie z robali (mile widziane fotki) oraz jak ten kask sprawuje się podczas jazdy w deszczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi