Skocz do zawartości

HJC RPHA 11 czy Arai Chaser V?

Rekomendowane odpowiedzi

[...]po przymierzeniu masy garnków tylko 2 modele zostały na placu boju (głównie przez wzgląd na chyba problematyczny rozmiar głowy - gdzieś między S i M, a może i jej kształt):

- HJC RPHA 11

- Arai Chaser V

Odrzuciłem m.in. Schuberth'a S2, AGV K5, wszystkie Shoei'e (niestety) i jeszcze parę innych, gdzie M było za duże, a S cisnęło tam, gdzie się nie ugniecie...

Witam,

Ciekawi mnie jaki masz obwód głowy w centymetrach? Mam ten sam problem tylko, że ja mam obwód głowy ponad 57cm, więc M-ka jak byk (przymierzałem również S-ki, które były za ciasne). Wszystkie znane firmy kasków do 2 tys. zł niestety mi nie pasowały. Leżały gorzej niż mój obecny KBC VR-1X. Najlepiej pasował mi Shark Speed R. Policzki były ciasne, lecz wydaje mi się, że górna część kasku już tak nie przylegała jak w KBC. Pozostało mi jeszcze kilka firm, których nie mierzyłem: AGV, Airoh, Suomy i BELL. Szkoda, że SHOEI NXR / Arai AXCESS 2 lub HJC RPHA 11 nie pasowały... Byłem nastawiony na te kaski.

Jakie są Twoje wrażenia po przymiarce AGV K5-ki. Rozmiar M był dla Ciebie za duży? Jak wygląda jakość wykonania tego kasku w porównaniu do SHOEI NXR? Wiem, że być może mam inny kształt głowy, lecz może być podobnie... Zaraz po Sharku najlepiej pasował mi HJC i Arai.

Dodam, że lubię ciasne kaski, lecz nie mogą zbyt mocno uciskać powodując ból lub bardzo duży dyskomfort.

Pozdrawiam.

Edytowane przez PeterQ

Trzymam kciuki za Daniego Pedrosę i Mavericka Vinalesa w klasie MotoGP.

Ciekawi mnie jaki masz obwód głowy w centymetrach? Mam ten sam problem tylko, że ja mam obwód głowy ponad 57cm, więc M-ka jak byk (przymierzałem również S-ki, które były za ciasne). Wszystkie znane firmy kasków do 2 tys. zł niestety mi nie pasowały.

Ja po obwodzie mam mniej więcej 57.5, czyli też M. Tylko że M-ki zazwyczaj leżały za luźno (palec mieścił się między czoło a wypełnienie). I tak na przykład NXR rozm. M za duży ewidentnie (przy czole, bo policzki były ok.), a S nawet nie mogłem włożyć głębiej niż do połowy skorupy (to samo GT Air). Schuberth S2 - podobnie.

Jakie są Twoje wrażenia po przymiarce AGV K5-ki. Rozmiar M był dla Ciebie za duży? Jak wygląda jakość wykonania tego kasku w porównaniu do SHOEI NXR?

Wiązałem spore nadzieje z AGV K5 właśnie, bo AGV ma rozmar MS i ML. W MS czułem się jakbym miał rogi (strasznie mocno uwierał w dwóch punktach na czole), ML był za luźny. W związku z tym K5 odpadło, więc nie przyglądałem mu się bliżej, stąd też porównania (choćby wizualnego) do NXR się nie podejmę. Za to mogę powiedzieć, że zwiedziłem sporo sklepów w poszukiwaniu kasku i rozmawiałem z wieloma sprzedającymi - nikt nie wypowiadał się szczególnie pochlebnie o K5. Nawet tam gdzie sprzedawano sporo AGV jakoś go nie zachwalano.

Polecam Ci zerknąć (choćby z ciekawości) na Scorpiona EXO 1200. Na mnie leżał bajecznie w rozmiarze M (i to bez żadnego pompowania policzków). Z tym że to marka raczej mniej popularna.

Na koniec powiem, że kupiłem Arai'a w rozmiarze S do którego przekonano mnie w jednym ze sklepów. M leżało tak na styk, a nawet z lekkim luzem, a S czuję że się wyrobi. Póki co przesiedziałem w nim jakąś godzinę i wiem, że Pani ze sklepu miała rację i to jest mój rozmiar. Jak zrobię w nim kilka rundek to będzie idealnie. Dlatego wg mnie bardzo ważne, żeby pogadać o wyborze kasku z kimś kto naprawdę się na tym zna i poświęci Ci trochę uwagi, a nie tylko chce sprzedać towar. Ja już trochę kasków w życiu przerobiłem, a mimo wszystko na to, żeby wziąć Arai'a w rozmiarze S bym nie wpadł, a nawet bym się bronił z samego względu, że zawsze miałem M i jak to że na głowę 57.5 mam wcisnąć katalogowe 56?? Okazuję się że można i jest idealnie. Dodam że HJC też brałbym S, choć tutaj było jeszcze nieco ciaśniej niż w Arai'u.

Edytowane przez silver007

Jest problem z aerodynamiką. Głowa lata na boki przy większych, jak na nakeda, prędkościach. Jest dość śmiesznie :) ja latam na niskich prędkościach więc dla mnie jest idealny.

No to duży minus w porównaniu do Arai'a.

Why... So... Serious

To chyba tylko Hikoru ma z tym problem. Kask testowany na volasie i testkwany przez redaktormów na sportach i każdy twierdzi że jest mistrzostwo świata... ;)

"O ładnie złożony... O nieźle zapierd..a... O ładna pozycja i dobrze patrzy... O Rura po bułki jedzie..." - Komentarze przy oglądaniu zdjęć z SD ;-) - made by Rufi.

Miałem na głowie oba kaski i lepszy (wygodniejszy, zrobiony staranniej) wydaje się Arai. HJC jest dla mnie OK - ot taki zwykły kask ze średniej półki, ale Arai to już jakość, samo wypełnienie wydaje już się lepsze... mówię to tylko i wyłącznie o moich odczuciach, bo nie rozbierałem kasków.

hikoru jeździ na co dzień w tym kasku więc wie co pisze :cool:

Tja... Kask kupuje się lekko przyciasny, a nie za duży ;).

"O ładnie złożony... O nieźle zapierd..a... O ładna pozycja i dobrze patrzy... O Rura po bułki jedzie..." - Komentarze przy oglądaniu zdjęć z SD ;-) - made by Rufi.

Limo co 2-3 lata maksymalnie zmieniam kask... Jeżdżę 30 lat... Co to ja miałem...

Nolany... Lazery... Shoeie.. Belle amerykańskie... Cabergi... Nuvo... Araje... Airohy... I uwaga... Duo, bella i inne wynalazki też... Czasami śmietniki były na jedną jazdę ;).

Miało się tego trochę na łbie.

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Podłączę się pod temat.

Też aktualnie poszukuję dobrego kasku na sportowego turystyka z dobrym polem widzenia w pozycji mocno pochylonej.

Osobiście zastanawiam się nad RPHA 11 tylko zastanawia mnie sprawa z wentylacja na szczęce dokładniej siateczkowymi wlotami powietrza jak to jest rozwiązane mam na myśli czyszczenie z robali (mile widziane fotki) oraz jak ten kask sprawuje się podczas jazdy w deszczu?