matuś Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Witam! Wczoraj zakupiłem odrestaurowaną MZ 250. Wszystko jest igła lecz mam 2 sprawy które mnie nie pokojom. 1. Korkiem od wlewu oleju do skrzyni wylatuje mi olej przy dużych prędkościach.2. Zdjąłem kapę od strony magneta bo na dole się pociła. Widzę że delikatnie cieknie olej mi czujnikiem biegu jałowego. Wymienić go czy wykręcić i dać na silikon. Trzeba na coś uważać przy wykręcaniu go ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HD1940 Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Za pierwszą przypadłość może odpowiadać nieszczelny simering na wale. Uszczelnia on skrzynię korbową, zapewniając oddzielenie przestrzeni pod tłokiem od komory w której pracują tryby skrzyni. Oczywiście może być też tak, że po prostu masz nalane za dużo oleju, który w trakcie jazdy pieni się i dla tego wypływa na zewnątrz. Sprawdź więc poziom oleju.W drugiej sprawie to jeśli jest to kwestia samej uszczelki na połączeniu części to wystarczy to poprawić. Jeśli zaś olej przenika przez samą konstrukcję czujnika to trzeba go wymienić. Ale istotne jest znalezienie prawdziwej przyczyny wycieków ze skrzyni, bo najprawdopodobniej masz jedną wspólną przyczynę dla obu spraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matuś Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Tylko jak byłby nkeszczelny simering na wale to ciśnienie pójdzie w skrzynie a nie będzie brał oleju do cylindra? Pamiętam kiedyś w Simsonie poszedł simering na wale od sprzęgła to kopcił jak lokomotywa i jechać nie chciał. Sprawdzę pierwsze co to dzisiaj ten olej. Oby była to błacha sprawa bo sezon zaczęty i teraz remont to nie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi