centek Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Jak tam Panie i Panowie? Grzebiecie w MonsterVulcanGarażach? :) Co za zmiany i przemiany szykujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Privat Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Hophop - Vulcanowcy - jak sie zmienia licznik z mil na km? jest jakis myk? To i ja wrócę do pytania czy jest taka opcja w VN1600 :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał_mz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Witam wszystkich Vulkanologów!!! Od roku dosiadam VN 15se z 90roku. Motocykl ma sporą moc ,nie boi się górek i plecaczka!!! Za to ma bardzo duzy apetyt na olej :flesje: :lapad: Spalanie nie jest tragiczne przy spacerowej jeździe do 110 km/h zmieści się w 6,7litra. Powyżej jest trochę gorzej bo i 8L połknie :flesje: Po roku użytkowania musiałem wykonać kilka napraw między innymi :synchronizacja gaźników z wymianą membran, pospawać nadpęknięte wydechy, usunąć luz z główki ramy i przy okazji zmieniłem olej w lagach zimeryngi pierścienie zgarniające, awaria ładowania ,przyczyna upalony jeden konektorek, No i wymiana tylnej opony jeszcze mnie czeka. Kupiłem go praktycznie gołego. Zamontowałem stelaże pod sakwy i założyłem sakwy założyłem szybę spacerówki ,teraz nabrał trochę wyglądu! :crossy: Trochę przeraża mnie ta olejożerność!!! : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek_VN Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) Zmierzyć ciśnienie w cylindrach i być może wystarczy tylko wymienić pierścienie [robią je polskie firmy - tanio]. Oleju będzie brał coraz więcej i tracił moc. Wlej mu olej 4T 15W50 [mineralny]. Jeśli nie będzie poprawy to jak na wstępie. Edytowane 8 Stycznia 2010 przez mirek_VN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary kapuchan Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 ... jak każdy silnik spalinowy (olej, moc). w przypadku vulcana, tym bardziej SE jest to rzecz (zużycie do 1l/100oleju) jak najbardziej normalna – zacznij się martwić jak przestanie brać :icon_mrgreen: . co do ilości spalanego paliwa, jeżeli tragedią jest 8l/ 100, przy vn15se, proponuje zmienić na 600-900cm3, zmieścisz się w 6l. miałem okazję przemieszczać się takowym sprzętem przez czas jakiś – dbaj o stan oleju (lej gęstego minerała – inny jest bez sensu i tak go spalisz) i będzie ok. pozdrawiam hary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał_mz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Dzięki Mirku za podpowiedź!!! :notworthy: Na koniec sezonu zalałem olej 20W50 trochę poprawiło się !!! Mniej go spala :icon_biggrin: A co do wymiany pierścieni to na razie odpuszczę, może na sezon 2011 zmienię na driftera 1500 jak finanse pozwolą. No chyba że portfel się skurczy to wtedy pomyślę o grzebaniu w cylindrach! Kupując go byłem świadom sporego zużycia oleju, ale to co dzieje się teraz to faktycznie mnie zaskoczyło :eek: Hary, jak napisałem 6,7 litra spala przy spokojnej jeździe i nie jest to tragedią gorzej jak jeździ się szybciej ale to też nie jest tragedia . Miałem Hondę cb 550 nighthawk i przy tak niewielkiej pojemności 8 l/100km przy spacerku 100-110km/h to bym nazwał tragedią :flesje: . Ogólnie z VN jestem zadowolony. Bardzo podoba mi się to forum bo od razu odzywają się pomocne głosy z chęcią pomocy nowym formuowiczom. Dziękuję za podpowiedzi! :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centek Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 kupując Bestię od poprzedniego właściciela, podpytalem m.in. o spalanie oliwy... odpowiedz mnie ni zaskoczyla, 1l co 1k km to norma wg. przeczytanych info w necie, spalanie wachy - jak to bywa, w zależności od nadgarstka, więc Michał się nie martw, jak pisał Mirek i kolejny Vulcanista - zacznij się martwic jak brać oila przestanie lub gdy spalanie wachy przeskoczy 10-11 l na 100km - czego nie życzę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał_mz Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 kupując Bestię od poprzedniego właściciela, podpytalem m.in. o spalanie oliwy... odpowiedz mnie ni zaskoczyla, 1l co 1k km to norma wg. przeczytanych info w necie, spalanie wachy - jak to bywa, w zależności od nadgarstka, więc Michał się nie martw, jak pisał Mirek i kolejny Vulcanista - zacznij się martwic jak brać oila przestanie lub gdy spalanie wachy przeskoczy 10-11 l na 100km - czego nie życzę :D Ja naprawdę się nie martwię spalaniem wachy! Zadziwiło mnie ogromne zużycie oleju! Spodziewałem się że będzie brał olej ale nie w takich ilościach. Choć popytałem innych Vulkanistów i też stwierdzili duże zużycie oleju. Wniosek!?- vulkan musi brać olej i dymić !!! Bo co to za VULKAN który nie dymi? Jak nie dymi znaczy że jest uśpiony! :icon_biggrin: A co do wypowiedzi poprzedników to też się z tym zgadzam "martw się jak przestanie brać olej!" ha ha ha POZDRAWIAM i dziękuję za podpowiedzi. :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Privat Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 To do którego roku silniki w Vulcanach brały tak olej te nowsze też ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał_mz Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 To do którego roku silniki w Vulcanach brały tak olej te nowsze też ? Po 1995 roku zmodernizowano silniki w nich i już się to zjawisko nie pojawiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Privat Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Po 1995 roku zmodernizowano silniki w nich i już się to zjawisko nie pojawiało. Uff to naszczęćcie :biggrin: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary kapuchan Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 ... nie do końca prawdą jest to, że od 95' było super. dyskusja na forum była wielokrotnie - polecam historię. Lifting silnika koło 2000r. dopiero uszczelnił go na tyle, że przestał brać olej w dużych ilościach… chociaż ostatnio spotkałem drifta 1500 z 98 r. z przebiegiem 72tyś a właściciel twierdził, że spala mu w sumie około 1l oliwy na tysiąc km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek_VN Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Opis VN 1500 i mat. eksploatacyjne http://merio.w.interia.pl/index57.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Privat Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Ok a co po roku np. 2004 nie bierze czy bierze mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek8811 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Te nowsze też biorą tyle że mniej. Ja mam MS1600 z 05r. i dolewam jakieś 2 setki na 1tyś. Ten typ po prostu tak ma i niema czym się przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi