Skocz do zawartości

Łańcuch rozrządu - po jkim przebiegu wymieniać.

marcincbr600
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przekręcić w lewo a nie w prawo? To mam rozumiec że trzeba pokręcić w lewo aby podciągnąć łańcuch. Bo jak dotknołem go śrubokrętem przy pracującym silniku to zaczeło mi odbijać srubokręt. To w obecnej sytuacji jak nieda się przekręcić w prawo to znaczy ze mam najmocniej cofniety napinacz. Lece do moto zobaczyć czy sie do przekręcić w lewo.

Niestety sposobu na sprawdzenie poza silnikiem nie znam.

Jeżeli pozałożeniu nowego łańcucha będzie głośny to wtedy napinacz do wymiany.

Co do łańcucha nie polecałbym Larsona bo kilku moich klientów się nacięło na DIDa od nich, a z kolei orginalny z hondy jest dużo droższy.

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

Przypuszcam że napinacz jest OK , wczoraj był kolega mechanik i obsłuchiwał silnik i stwierdził że to łańcuch. A wtym napinaczu co ma się zepsuć przeciez to jest zwykła śruba (jedyne chyba co się musi zepsuc to sprzeżyna - jesli tam jest)

A ja nie chcialem go krecić bez napinacza, tylko wyjac i zobaczyć a poltem wkręcic.

Nie wiem jak moto był ekspluatowany przez poprzednich 2 właścicieli - być może padł łańcuch bo i sprzeglo mam też na wykończeniu (łapie 5 mm przed końcem ruchu dzwigni).

Nie pytaj co tam się może zepsuć bo tego nie wie nawet konstruktor.

Jest to jedyny bodajże błąd konstrukcyjny w tym modelu , może nie tyle błąd co wadliwie dobrane tolerancje montażowe.

Niedawno kolo poszukiwał używki bo brakło kasy na nowy i na jego życzenie zamontowałem mu napinacz który w poprzednim silniku robił straszny raban,

po odpaleniu silnika cały rozrząd pracuje bezgłośnie i żadnych zmian po 1000km.

Przed zamontowaniem nowego porównywałem go ze starym dopiero co wyjętym z silnika i nie znalazłem żadnych różnic. Poprostu te typy tak mają.

Wymienia się standartowo tarcze i sprężyny.

Blaszane przekładki tarcz ślizgowych należy dokładnie pooglądać czy nie są przegrzane a także czy kosz sprzęgłowy nie jest wybity w miejscu styku z tarczami.

spzreegło żanych niepokojących dzięków nie wydaje, chce wymienić same tarczy is pręzyny, z przekladkami to zobacze jak wyjme i pomierze ( bo mam w serwisówce mam podaną minimalna gróbość)

Jedyne dzwięki jakie wydaje komplet skrzynia-sprzegło cichną po wciśnieciu sprzegła.