pawelsz Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Polecicie jakieś asfaltowe drogi warte przejechania? Poza Transalpiną i Transfogaraską.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiar Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Deva - Oradea. Przejedziesz i bedziesz pamietal do konca zycia. W teorii jest asfaltowa i ma nawet status drogi miedzynarodowej :biggrin: :biggrin: :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrzak Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Tam z tego co wyczytałem to 150km to można i 10h jechać :D ciągłe remonty, zapadliska, ruch wachadłowy itd. Ale okolice to zapamiętasz to końca życia :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezsek Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Nie do końca tak jest. Zarówno węgrzy, jak i rumunii, preferują zapłatę w lokalnej walucie (sam się o tym przekonałem). Z wymianą euro również nie jest tak różowo - kantorów jest jak na lekarstwo. Kantory na ich granicach mają niekorzystne kursy, a dodatkowo wymiany dokonasz tam jedynie po wylegitymowaniu się - spisują dane z paszportu. Zapłata kartą wiąże się z podwójnym przewalutowaniem. Więc wychodzi najrozsądniej by zabierać z Polski gotówkę. By rozwiać wątpliwości podaję : motonici nie płacą za korzystanie z dróg w Rumunii. To ja chyba w innej Rumunii byłem... wymieniałem walutę w kantorach bez żadnych komplikacji. Na Węgrzech to samo. Właśnie wczoraj byłem. Drogi w Rumunii też są niezłe. Przynajmniej te główniejsze. Zadupia owszem, dziury, ale droga do i z Oradei nie ma tragedii. W obu kierunkach - od węgierskiej i rumuńskiej strony. Po rumuńskiej stronie jest trochę robót drogowych, ale tragedii nie ma. Cytuj Do czasu, kiedy skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że w kraju jest tylu idiotów. (by S. Lem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiwor Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Polecicie jakieś asfaltowe drogi warte przejechania? Poza Transalpiną i Transfogaraską.Dzięki.Mniej więcej od Bran do wesołego cmentarza , musiałbym sprawdzić w domu na mapie. Fajny kręty asfalt, dużo. Cytuj Notoryczny kłamca :icon_twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vater Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Wąwóz Bicaz zapewni Ci winkle i odskocznie od wysokości. Co do wymiany waluty w Rumunii, to przejazdem napotkałem zaledwie jeden kantor - uważam, że nie warto tracić czasu na wędrówki po miastach w poszukiwaniu kantorów. Przynajmniej dla mnie, nie stanowi to atrakcji wakacyjnej i jest to wątpliwa forma spędzenia wolnego czasu :) Edytowane 27 Lipca 2016 przez Vater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motif Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Właśnie wróciłem, wyjazd był bardzo udany. Jak na mój gust to trasa Transfagarasan nieco przereklamowana oraz zatłoczona, o wiele bardziej mi się Transalpina podobała. Winkli w Rumuni nie brakuje, natomiast niektóre drogi gorzej jak w Polsce a na zakrętach piasek czy żwir więc nie poszalejesz. Rumunia aż się prosi o wypad off-roadowy szczególnie w okolicach transalpiny, myślę że tam wróce na innym motorku kiedyś :) Edytowane 31 Lipca 2016 przez motif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrzak Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Ja polecam drogę 58B, 58, 57, 57B i 67B do Targu Jiu. Asfalt idealny, prawie 300km winkli, w tygodniu jak byłem zero samochodów. Mijałem może z 20. Dopiero jak się w Baike Herkulane wjedzie to się robi tłok. Potem znowu cisza. Widoku na trasie wspaniałe, ogromne ściany skalne, wodospady i wyjazdy na piękne widoki. Potem są non stop serpentyny i dopiero przed Targu Jiu robi się spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebag73 Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 czescA Ci co byli w Rumunii mogliby się podzielić jakimiś trackami, mapami w maps.google.com, gpx itp. Byłbym wdzięczny. pzdr. Seb@ Cytuj "The most important is the journey rather than getting to your destination" http://www.motury.com.pl facebook.com/afterhoursPL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrzak Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Hej! Jak wróce do domu to wrzuce Ci mapę i zdjęcia. Ale to albo dziś albo jutro jeśli to nie problem. W 2017 też jadę do Rumunii tylko, że w inną część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi