Skocz do zawartości

Bandit samodzielne blokowanie na a2

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka,

Blokował może ktoś z was drodzy kolego jakieś moto już na a2 ?

Dużo sie naczytalem co i jak ale to i tak widze ze czasem jest roznie dlatego wolalbym zeby ktos kto juz to robil pokierowal mi co mam zrobic, bo msm 30 dni na przrejestrowanie i chcialbym juz zrobic tak zeby mial wbite 35kw a nie ze od sezonu bede musial robic nowy dowod rejestracyjne itp bo bede musial go stłumić :)

Za pomoc napewno sie odwdziecze :)

A było się wcześniej urodzić? :D

Nie jest po prostu tak, że kupujesz sobie kit do zdławienia, idziesz do mechanika który to założy i wystawi odpowiedni papierek, dajesz znać do wydziału komunikacji i tyle?

"Suzuki maj motór maj lajf"
En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05

https://plus.google.com/photos/114823191016378064967/albums/5944733836505083057?authkey=CK_fmYCM1t2p-gE

Sprawa wygląda następująco.

Motocykl to Yamaha FZS 600 Fazer o mocy 95KM=70KW.

Zaczynamy od zmierzenia mocy wyjściowej, w moim przypadku było to 91KM. Załącznik numer "5"

Trzeba ograniczyć moc, ja to rozwiązałem w następujący sposób: W mocowanie rollgazu została włożona śruba blokująca możliwość odkręcenia manetki w dość znaczynm stopniu. Koszt 0zł czas montażu/demontażu 2minuty. (jak ktoś by chciał mogę wykonać zdjęcia do wglądu)

Motocykl zablokowany to znowu na hamownie, moc po zablokowaniu przedstawia załącznik numer "6" i wysosi ona 24KM=18KW.

Koszt hamowni 100zł (tak trochę przesadziłem z blokadą ale cóż...)

Z kompletem wykresów z hamowni udajemy się do rzeczoznawcy samochodowego po odpowiednią opinię. Załączniki numer "3" i "4".

Koszt 350zł

Mamy już opinię rzeczoznawcy, i wykresy z hamowni.

Teraz udajemy sie do okręgowej stacji kontroli pojazdów na "dodatkowe badanie techniczne po zmianach konstrukcyjnych"

Koszt 82zł

Od diagnosty uzyskujemy następujące dokumenty: "Zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu" załącznik numer "1" i "opis zmian dokonanych w pojeździe" załącznik numer "2".

Mamy już komplet dokumentów. Udajemy sie do Starostwa Powiatowego do Wydziału Komunikacji. Tam dostaniemy do wypełnienia wniosek z zawiadomieniem o zmianach w pojeździe. Wypełniamy i okazujemy dokumenty od diagnosty numer "1" i "2". Wnosimy opłatę za wymianę dowodu rejestracyjnego i czekamy do 30 dni na jego odbiór.

Kosztorys:

Wykonanie blokady: 0zł

Hamownia: 100zł

Rzeczoznawca: 350zł

Przegląd: 82zł.

Wymiana dowodu:52zł

Suma: 584zł

Tak to wyglądało jak robiłem fzsa, z tego co wiem teraz rzeczoznawcy za samą opinie liczą sobie 500-800zł

Pozdrawiam Fincher

Edytowane przez fincher

A ja od siebie dodam informację dla tych co myślą "zablokuję tylko na czas rejestracji, potem się odblokuje i na A2 będę latał sprzętem o pełnej mocy".

W razie kolizji gwarantuję wam, że rzeczoznawca z ubezpieczalni weźmie motocykl na dokładne oględziny i jak wyjdzie na jaw (a jeśli blokada będzie zdjęta to na 100% wyjdzie bo wierzcie lub nie ale rzeczoznawcy z TU to nie osły) to nie dość, że będziecie mieli na głowie paragraf za jazdę bez uprawnień to jeszcze wpędzicie się w duże koszta bo ubezpieczyciel sobie wszystko od was ściągnie i to z ładnymi odsetkami. Zapewniam, że TU zrobią wszystko żeby tylko uciec od wypłaty szkody a oni doskonale wiedzą co niektórzy robią, zwłaszcza w przypadku A2 ;)

Skąd to wiem? Ano mam w rodzinie rzeczoznawcę z wieloletnim stażem i on by tutaj mógł codziennie pisać wam różne perełki co to niektórzy wyprawiają.