jeszua Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 wszystko zależy. znam osobiście przypadek ambitnej pracy komornika, do spółki z windykatorem, którzy pojechali do dłużnika ciężarówką i zaczęli z domu wynosić wszystko jak leci, meble, klamoty, rzeczy bez wartości. zostać mu musi zgodnie z przepisami jakiekolwiek łóżko, trochę ciuchów, podstawowe naczynia, itd (nie jest powiedziane, że nie mogą najstarsze). w tamtym przypadku szybko małżonka przepisała na wierzyciela samochód, przynajmniej część kasy była odzyskanasam swego czasu posłałem komornika po dane klientów, jak dostałem paczkę (dosłownie, kilka ryz) papieru z kopiami wezwań do zapłaty, to nie wiedziałem jak to w akta włożyć. a potem zaczęły spływać pieniądze; niedługo, bo dłużnik sp. z o.o. uciekł w upadłość. wcześniej komornika posłaliśmy do tego samego zakładu w dniu wypłaty (płacili gotówką, bo konta zajęte) na otwarcie firmy rano z policją. jak odmówiono otwarcia sejfu, to z samochodu wysiadł przygotowany ślusarz z palnikiem...tyle, że faktycznie poprawianie sobie humoru przed pracą komornika nic nie da, za to może faktycznie wiele zepsuć - wystarczą minuty na schowanie pieniędzy, dzień na samochody i nieruchomości. jeśli to zrobi przed doręczeniem zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, to i paulianka może być utrudniona. dałby sobie spokój, za to poszukał dobrego, ambitnego komornikajsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Judyta29 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Coś w tym jest. Tylko z drugiej strony, obecnie zaostrzyli prawo, i komornicy nie mają takiej werwy w ściąganiu długów, jak kiedyś mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Coś w tym jest. Tylko z drugiej strony, obecnie zaostrzyli prawo, i komornicy nie mają takiej werwy w ściąganiu długów, jak kiedyś mieli. nigdy nie mieli, w każdym razie większość. ostatnio jak miałem z egzekucjami do czynienia i się interesowałem działaniami, to rocznie przyrastało kilka procent spraw (stosunek wpływających do zamkniętych), a w zamkniętych skutecznych (odzyskanych choćby częściowo) kilkanaście procent - czyli z górą 4/5 zamykane było bez odzyskania jakichkolwiek pieniędzy. przy tym nadal komornicy zostają jedną z najmniej licznych grup zawodowych w kraju, a zawód jest zamknięty. to komu i po co chciałoby się pracować na trudnych sprawach, skoro już na łatwych zarabiają dość, żeby całe rodziny ustawić finansowo na kolejne pokolenie albo dwa? w krakowie wystarczy pojechać na końcówkę grzegórzeckiej, gdzie jest kilka obok siebie kancelarii, żeby zobaczyć np. czym jeżdżą panowie komornicy...jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ded Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 A to nie jest tak, że większość tych niewypłacalnych to są alimenciarze z patologii, którzy faktycznie nic nie mają? Ewentualnie mandaty wystawione alkoholikom i 18-latkom bez pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 optymistyczny pogląd ;) małe kwoty (np. mandaty) odzyskuje się stosunkowo łatwo, większość tych nieodzyskanych to ludzie którzy wpadli w poważne tarapaty finansowe, np. przez głupie decyzje albo oszuści, przy czym niektórzy mają po kilka domów i jeżdżą furami za setki tysięcy, tylko nic oficjalnie nie należy do nich. mnóstwo obrotu gotówkowego, brak realnego zaangażowania organów w ściganie przestępców podatkowych, społeczne przyzwolenie na oszustwo, w tym choćby płacenie pensji pod stołem, brak jawności długów i dłużników co powoduje iż kolejni są przez te same osoby oszukiwani, itd. w tym kraju jest naprawdę łatwo zostać oszustem i z tym bogato żyćjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi