Jump to content

Suzuki Inturder 800 - gaśnie niespodziewanie

Recommended Posts

Witam!

Raczej rzadko zdarza mi się prosić tutaj o pomoc, ale może ktoś przerabiał podobny temat. Pacjent to Suzuki VS 800 intruder, wspaniały wymysł japońskiej inżynieri z gaźnikami synchronizowanymi linką :P A teraz do brzegu, pacjent ożywiony po naprawie właściciela, wszystko jest okej, odpala na zimno i na ciepło, pracuje ładnie, równo. Jeździ nadspodziewanie dobrze. Problemem jest losowe gaśnięcie. Nie zdarzyło się nigdy w trakcie jazdy. Przykładowo, odpalam dziada, pracuje około 10 sekund trach zgasł i teraz są dwie wersje albo dotykam jeszcze raz startera i odpala i chodzi dalej (sytuacja z losową częstotliwością się powtarza), albo jeśli nie odpala odrazu przekręcam stacyjkę na off, wracam na on i pali na dotyk i tak samo raz może chodzić "pół godziny", a następnym razem gaśnie od razu. Podniesienie obrotów nic nie daje, podgrzewanie modułu również, przy "szarpaniu" za wiązkę losowo gasł, ale w różnych miejscach i nigdy nie powtarzało się to w jednym i tym samym miejscu. Nawet jak kręci i nie odpala (brak iskry), to impulsator działa (spr oscyloskopem), zasilanie na moduł i cewki dochodzi. Podejrzewam moduł, ponieważ widać, że byli w nim nasi (czerwony silikon i taśma izolacyjna), ale nie jestem co do tego przekonany, nie ma żadnej regularności, wpłwu temperatury, drgań itd. Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem ?

Pozdro

Zielu

Odpala z otwartą stopką bez problemu, dzieje się to i na biegu i na luzie. Włącznik zapłonu rozebrałem, wyczyściłem - sprawdzałem. Zasilanie na moduł idzie bez przerwym nawet jak nie ma iskry to jest zasilanie na module i cewkach.