Skocz do zawartości

Cos ze skrzynia biegow

Łukasz Kozik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej !

W sobote rano, tak nagle przestala mi wskakiwac 3 i 5. Generalnie biegi sa ale mozna je wrzucic na niskich obrotach i po dluzszej chwili jazdy na sprzegle, musze poprawiac kilka razy dzwignie zeby sie zapial, inaczej wskakuje luz. Wczesniej bylo tak ze przebialem biegi bardzo szybko, przy blyskawicznym wcisnieciu i odpuszczeniu sprzegla. Napewno przez takie traktowanie przez 3 lata cos sie zurzylo ale co ?? Wie moze ktos co kapituluje jako pierwsze jak sie zmienia biegi bardzo szybko ??

Ja słyszałem od mechanika motocyklowego, że w tego typu skrzyniach biegów powinno się wbijać biegi szybko i stanowczo, więc nie wydaje mi się że katowałeś tą skrzynię.

pewnie coś padło bo przyszła na to pora :)

nie pomogę bo się nie znam na skrzyniach.

Pozdrawiam

Skrzynia??????? Coż jeśli chodzi o ta stanowczość ze zmianą biegu to się zgodze ale moim zdaniem skrzynia w mz 251 jest naprade solidna.

Aha jeśli chodzi o twój problem ( do Łukasz ) to jeśli chcesz rzobijać silnik i sprawdzać co sie stało to moim zdaniem poszły wodziki ( są cienkie ) a jeśli chodzi o same tryba to musisz sprawdzić czy nie maja nadmiernego luzu, ale ja i tak obstawiałbym wodziki?????

Napisz co i jak z tą skrzynią????

pozdro :mrgreen:

Witam, mam mz 150 i z ciekawościa czytam, że szybkie zmienianie biegów jest zdrowsze dla skrzyni niż powolne. Ja osobiście jesyem zwolennikiem powolnej zmiany biegów, przy szybkiej czuje na bucie niewielkie opory. Zawsze myślalem, że wolna zmiana chroni skrzynię. Proszę o dokładniejszy komentarz i uzasadnienie tego faktu. Oby wasze skrzynie milion mil wytrzymały :buttrock:

Padla komus 3 i 5 naraz? Ciekawe... bo te biegi nie sa nijak skolerowane :mrgreen: Zanim rozebralbym silnik, zajrzalbym pod pokrywe sprzegla i sprawdzil, czy nie spadl tzw. noz do pizzy, czyli takie male koleczko dociskane sprezynka do walka zmiany biegow.

juz daje kometarz skrzynia w motocyklach ruzni sie od samochodowej tym ze nie ma synchronizatorow(takie zwalniacze obrotow) jesli zmieniasz wolno biegi to bedzie dłurzszy czas chamowania tych obrotow w samochodzie potrzebujesz bardzo małej energi do zmiany biegow tu musisz wkładac wiekszą energie zeby odciozac automat i wodziki jesli robisz to powoli i małą energią to skrzynia rozsypie sie po 2 000km.

Jest to taka sama przypadłosc jak wmawianie ze jazda 30km/h motorkiem na 3 lub 4 biegu nie jeset dla niego meczoca przeciwnie obciorzone są wszystkie elemety silnika a najbardziej łozyska wału korbowego.

jesli chesz ze mną o tym pogadac to zagadaj na gg niebede robił z forum czatu