fakir_ Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Witajcie, pacjent to Yamaha XT600 1vj z 87 roku, po remoncie silnika. Sprawa jest taka, że silnik poskładałem tak jak każe manual krok po kroku (był szlif cylindra i nadwymiarowy tłok), pali bez problemu z rozrusznika, lecz odpalenie kopajką sprawa problemy ponieważ po kilku nie udanych próbach odpalenia dzieje się coś takiego że kopajka stawia znacznie mocniejszy opór i słychać obracający się silnik rozrusznika.Bardziej mnie martwi fakt że kopka napędza rozrusznik, niż to że ciężko pali z kopniaka - możliwe że stosuję złą technikę lub też źle wyregulowany gaźnik (mieszanka ustawiona na wyjściowe 2obr.) Czyżby to kończące się sprzęgiełko rozrusznika które blokuje się w tą stronę w którą powinno "przepuszczać" obroty wału?Dodam że po próbie uruchomienia z rozrusznika, zgaszeniu silnika i ponownej próbie odpalenia z kopniaka wszystko jest ok, dopiero po którejś z rzędu nie udanej próbie "kopnięcia" zasprzęgla się rozrusznik i użycie kickstartera jest nie możliwe - trzeba odpalić z rozrusznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Jak wał kręci się w drugą to sprzęgiełko może łapnąć . Zakleszczenie oznacza zbyt duże wytarcie klinów . Tylko ten kickstarter mnie zastanawia , nie powinien nieproszony reagować niezależnie od kierunku obrotu wału. Coś tam poprzestawiałeś . Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fakir_ Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Dodam że jeśli kickstarter załapie tą dziwną przypadłość, czyli ciągnie za sobą rozrusznik, to nawet przetaczanie na biegu motocykla w przód owocuje tym że napędzamy rozrusznik.Akurat tak się składa, że silnik od strony alternatora i sprzęgiełka rozrusznika nie był rozbierany, więc nie ma możliwości, abym coś źle złożył, ale ręki nie dam sobie uciąć :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoz3k Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Czyli zwykły zbieg okoliczności, trzeba zajrzeć do rozrusznika :), musiało się coś posypać przy okazji. Najgorsza rzecz jaka może być - jedno naprawisz, drugie się popsuje ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fakir_ Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Udało mi się zajrzeć do sprzęgiełka, bieżnie po których pracują zapadki są w dobrym stanie, a same zapadki mają naszlifowane płaszczyzny zamiast być zaokrąglone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi