Skocz do zawartości

Exup w Triumph Daytona 675 - naprawiac czy usunac?

djc666
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post tutaj wiec na początek proszę o wyrozumiałość.

Mam problem z exupem w Daytonie 675 z 2009 roku.

Zacznę historie od tego ze kupiłem moto w salonie w Warszawie, po ok 2 latach jazdy zapaliła się kontrolka Check Engine. Podjechałem do serwisu, na gwarancji wymienili mi exup (na początku były inne podejrzenia, potem kilka tygodni czekałem na części ale w końcu się udało).

Pod koniec sezonu 2014 znów ten sam problem z exupem, w serwisie wymienili mi link, wszystko poustawiane, pojeździłem 10 minut i znów kontrolka. Podobno exup jest w takim stanie ze nie da się wyregulować tak żeby było ok przez dłuższy czas.

Oczywiście gwarancja się dawno skończyła i kwestia naprawy w ASO to kilka tysięcy złotych.

Zastanawiam się jakie mam teraz opcje?

1. Kontynuować temat z ASO - płakać i płacić - wolałbym tego uniknac

2. Dzis widzialem taki filmik na youtube:

How To disable Exup Valve Triump Daytona 675 with TuneECU

(

)

Z tego wynika ze można po prostu wyłączyć exupa w komputerze. Autor filmu napisał ze nie ma żadnych negatywnych skutków.

(Q: Do I lose low end torque?
A: I didn't lose torque. I have a stock bike without after market exhaust/slip-on. It is running much smoother now)

Trochę trudno mi uwierzyć ze Triumph montuje coś w motocyklach co po wyłączeniu nie pogarsza pracy motocykla.

3. Szukać na ebay używanego wydechu. Tu problem jest z trwałością, jeżeli zepsuł się już 2 razy to zakładanie tego samego urządzenia spowoduje ze będę miął ten sam problem za max 2-3 lata. Ten sam problem jest w przypadku naprawy w ASO (pkt. 1)

Dodam ze nie zależy mi na wymianie na wydech akcesoryjny.

Motocykl używam głównie do jazdy po mieście (wieczorami ale tez codziennie do pracy) i czasami na tor.

Pytanie co jeszcze mogę zrobić w takiej sytuacji? Które rozwiązanie wydaje się najlepsze?

Z góry dzięki za pomoc.

Najlepiej dla moto - naprawić. Nie wiem jak to jest w tryplu, ale w Fazerze to nie jest jakaś super skomplikowana konstrukcja, i jest jak najbardziej naprawialna.

Najlepiej dla kieszeni - wywalić/zablokować w pozycji otwartej. To pewnie zmniejszy moment w niższym zakresie i zuboży mieszankę, ale wątpię byś to odczuł w bardzo wyraźny sposób. Zubożenie mieszanki troszkę gorsze, bo bardziej daje po dupie całemu silnikowi, więc uczciwie rzecz biorą wtedy należy podmienić dysze w gaźnikach - ale zaraz, to komputer, a to wtedy problem mniejszy :)

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals