Zaq194 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Witam, na wiosnę planuje zakupić enduro o pojemności 125cm3, ponieważ w wakacje (albo po rozpoczęciu roku szkolnego) idę zacząć załatwić sprawy związane z prawem jazdy :-) Budżet: do 10k (używane) Na oku mam parę motocykli: Yamaha WR 125R - jednak boję się, że może mi się szybko znudzić, ale ma ładny dźwięk no i mało paliwa spala Husqvarna SM 125S - czytałem na internecie, że to taki Husqvarna WR tylko, że z oponami od Supermoto KTM EXC 125 - jednak obawiam się mocy tego motorka, bo podobno jest to najmocniejsza 125'tka w tej klasie enduro Motocykla na razie będę używać na przejazdy do lasów, po polach, wzniesieniach i uczyć się obsługi go, po zrobieniu pj będę używać motocykla w 50% na asfalcie i w 50% w terenie ;-) Co do pytań o odzież: 1. Planuję zakupić kask, bo mam w tej chwili "hełm" bez brody, co może skończyć się źle jakbym upadł na szczękę ;-) Znalazłem ten: http://goo.gl/QsIjxC + do tego szyba Mirror z anti-fogiem I mam takie pytanie czy kask ze szybką czy może kask typowo crossowy + gogle? 2. Czym kierować się przy wyborze ubrania na tors i nogi? Widziałem, że niektórzy jeżdżący na enduro mają luźny kostium, gdzie można taki zakupić potem? Na razie chyba nie mam więcej pytań :D Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaq194 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Coraz więcej myślę o tej Yamaszce WR125, naprawdę ładnie wygląda, fajny dźwięk i fajne spalanie, ale czy nadaję się też na teren z taką mocą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowytzrdt Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Kup sobie EXC 125.Motocykle 125 w czterosuwie sa dobre dlą wędkarzy albo gimnazjalistów. Chociaż EXC 125 może być za mocne na pierwsze moto celowałbym w coś tańszego np DT 125 a potem kupił sobie EXC 125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 jak założy dyfuzor homologowany to będzie miał moc dtkilka lat temu do nowego sprzętu dawali 2 wydechy, jeden racingowy drugi drogowy, gdzieś to musi krążyć Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaq194 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 EXC 125 wygląda świetnie, ale jak to jest z remontami? Teraz mam właśnie skuter czterosuwowy i raz na jakiś czas muszę zmienić olej i lać paliwo (już przez 2 sezony tak robię). Do jakiej kwoty szukać KTM'a? Na co zwracać uwagę przy dwusuwach? Co powinno się zmieniać przy remoncie co parę tysięcy km? W sezonie dużo nie jeżdżę, raptem maks 4 tyś. km ale potrafię katować sprzęt (nawet nie wiecie jak fajnie skutery skaczą ;-]). Co powinno się kupić jeżeli chodzi o ubrania? Chcę kupić jak najlepsze buty do tysiąca, bo mam niepełnosprawną lewą stopę i nie chciałbym jej uszkodzić ;-) Myślałem o Alpinestars Tech 3, dobrze usztywniają stopę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaq194 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 ref Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowytzrdt Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Olej to rzadko co 15 mth.Tłok co 45mth, korba co dwa tłoki, spalanie 10l/100km.Szukaj do takiej kwoty żeby stan był dobry za 10k powinno być ok.Buty dla amatora właściwie wszystkie dobre powyżej 700zł.Na co zwrócić uwage na WSZYSTKO: stan zawieszenia luzy, tarcze, klocki, napęd, generalnie jak ktoś nie wymieniał rzeczy eksploatacyjnych napęd etc. to nie licz na to że w silniku coś wymieniał. Chyba ze kup najtanszego z allegro sprawdz tylko zawieszenie, i zrób mu remont ok 2-3 tys zł (zależy od stanu cylindra). Ubranie: zbroja 250zł, kask 350zł, buty 800zł, nakolanniki 150zł, rekawiczki 80zł, kolorowy strój 500zł, razem ok 2-2,5kOczywiście można taniej a można i drożej , podałem opcje taką dla początkującego. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez nowytzrdt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi