Qadrat Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Zabrałem się za rozebranie sprzęgła w F650 bo na wysokich obrotach na zimno czasami potrafiło się minimalnie uślizgnąć. Po zdemontowaniu elementów okazało się, że przekładki są ok (wymiar w górnej granicy książkowej), tarcze również prawie idealne (też górna granica), natomiast sprężynki miały 40mm, gdzie ich minimalny wymiar to 43mm. Sprężynki nowe zakupione, uszczelka dekla również.Mam tylko pytanie - czy tarcze, które wcześniej w tym motocyklu pracowały, muszę wymoczyć w oleju przed ich założeniem? Po zdemontowaniu wytarłem szmatką ze starego oleju i przez 2 dni sobie leżały na półce. Wiem, że nowe się moczy, ale nie wiem jak to się ma do tarcz, które już miały kontakt z olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herdi Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Możesz wrzucić ale i tak są przesączone, to nie woda że odparuje po godzinie :). Poza tym sprawdź czy tarcze i przekładki nie są powichrowane - grubość to nie wszystko :) Cytuj -------------------Pozdro HerdiŚrubkomistrz w serwisie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Pod kątem zwichrowania również sprawdzałem zaraz po wyjęciu, są w porządku :)Akurat w tym motocyklu wadą fabryczną są sprężynki sprzęgła i tak przypuszczałem, że mogą być wyciśnięte - jak się okazało, dobrze przypuszczałem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herdi Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 No to juz wiesz co robic ;) Wysłane z ElDżi Optimus Dżi Cytuj -------------------Pozdro HerdiŚrubkomistrz w serwisie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Mam jeszcze pytanie odnośnie składania pokrywy sprzęgła: kupiłem nową uszczelkę pod dekiel i rozumiem, że wystarczy dokładnie usunąć starą, wyczyścić powierzchnię styku, dać nową uszczelkę i dokręcić z odpowiednim momentem? Czy może dodatkowo czymś smarować nową uszczelkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herdi Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Uszczelka w plynie np. Victor na laczenia karterow. Wysłane z ElDżi Optimus Dżi Cytuj -------------------Pozdro HerdiŚrubkomistrz w serwisie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIKOWSKI Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Czy może dodatkowo czymś smarować nową uszczelkę? Złóż "na sucho"Lepsze wrogiem dobrego ;) Cytuj Nie sztuką jest się rozpędzić.Sztuką jest wyhamować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herdi Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Dlatego napisałem "na łączeniu karterów" poniewaz nie pamiętałem silnika bejcy. W F650 nie występuje więc uszczelka na sucho :) uszczelniacz tylko przy gumkach na pokrywie alt. :) Edytowane 12 Października 2014 przez Herdi Cytuj -------------------Pozdro HerdiŚrubkomistrz w serwisie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Wszystko już poskładałem, uszczelkę dałem "na sucho", pomogłem sobie tylko minimalną warstwą smaru w celu "przyklejenia" uszczelki do silnika aby jej przypadkiem nie uszkodzić przy zakładaniu dekla. Zrobione testowo 50km, żaden wyciek się nie pojawił. Uszczelka firmy Athena.Uślizgi sprzęgła w moim przypadku były spowodowane sprężynkami, opisywane jako wada fabryczna F650. Tarcze i przekładki trzymały wymiar w górnej granicy książkowej, sprężynki już nie. Po założeniu nowych sprężyn EBC uślizgi zniknęły, to taka infromacja gdyby ktoś miał podobny problem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi