Skocz do zawartości

Motocyklem do 125 cm z kat. B za granicę?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Mam nietypowe pytanie odnośnie podróży za granicę. W Polsce można z kat. B jeździć motocyklem nawet z manualną skrzynią do 125 cm.

W Czechach też można jeździć z kat. B do 125 cm ale tylko motorem z automatyczną skrzynią :blink:

I co teraz? Jak to wygląda prawnie gdy złapie mnie policja za granicą na polskim prawo jazdy motorem do 125 cm z manualem? Mogę legalnie jeździć czy nie?

W dniu 14.07.2014 o 21:12, vmax napisał:

Z tego co wiem to w Polsce jeszcze nie można jeździć 125 ccm na kat B.

Już ustawa weszła.

A to pytanie zadałem w temacie o tym (bez odpowiedzi)i też mnie to ciekawi.

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...

W dniu 14.07.2014 o 19:57, markslew napisał:

Cześć! Mam nietypowe pytanie odnośnie podróży za granicę. W Polsce można z kat. B jeździć motocyklem nawet z manualną skrzynią do 125 cm.

W Czechach też można jeździć z kat. B do 125 cm ale tylko motorem z automatyczną skrzynią :blink:

I co teraz? Jak to wygląda prawnie gdy złapie mnie policja za granicą na polskim prawo jazdy motorem do 125 cm z manualem? Mogę legalnie jeździć czy nie?

Witaj,

Mieszkam w Belgii. Tutejsze prawo zezwala na jazdę na prawo jazdy kat. B motocyklem do 125 cc. Wymagane jest aby prawo jazdy miało min. 3 lata. Jazda w Belgii, posiadając polskie prawo jazdy kat. B, w którym prawo nie zezwala na taką jazdę, przysługuje mandat - prawo jazdy należy wymienić na belgijskie.

Ustawa została podpisana 16 lipca i wejdzie w życie za ok. 30 dni. Po tym okresie, wymiana prawa jazdy z polskiego na belgijskie nie jest konieczna i nie przysługuje już mandat (sprawdzone informacje).

Moim zdaniem, jeśli zamierzasz dłużej jeździć w Czechach na polskim prawku, to przysługuje Ci mandat. Jeśli wpadniesz tam na krótki okres 1-2 dni i będziesz w stanie to udowodnić, to pewnie zależy to od samego policjanta, choć z punktu prawa wciąż grozi mandat.

Pozdrawiam ciepło.

Edytowane przez Meditation

W dniu 23.07.2014 o 18:44, darjerz napisał:

Ustawa podpisana, ale jeszcze nie ogłoszona , po ogłoszeniu w monitorze po 30 dniach można śmigać tak coby była jasność sytuacji.

Podpisana, ogłoszona wchodzi w życie 24. 08. 2014 :)

Meditation

wez wytlumacz mi taka kwestie, na jakiej podstawie prawnej, turysta przejezdzajacy przez Belgie ma wymienic PJ na belgijskie ?

Nonsensy wypisujesz !

:crossy:

W dniu 27.07.2014 o 18:38, ks-rider napisał:

Meditation

wez wytlumacz mi taka kwestie, na jakiej podstawie prawnej, turysta przejezdzajacy przez Belgie ma wymienic PJ na belgijskie ?

Nonsensy wypisujesz !

Witaj,

czy napisałem coś o turyście przejeżdżającym przez Belgię? Z mojej wypowiedzi wynika, że mieszkam w Belgii i miałem na myśli dłuższy pobyt w celach nieturystycznych :)

Pozdrawiam ciepło.

To nawet, do 185 dni nie musisz wymieniac i moga Cie w pompke ucalowac.

Do wymiany tylko egzamin praktyczny.

Edytowane przez ks-rider

Egzaminator i koledzy po fachu. Tyle, ze to w Niemczech, w Belgi moze byxc inaczej, idz do jakiejs szkoly nauki jazdy a najlepiej urzedu komunikacji i sie dowiedz.

W dniu 28.07.2014 o 20:29, ks-rider napisał:

Egzaminator i koledzy po fachu. Tyle, ze to w Niemczech, w Belgi moze byxc inaczej, idz do jakiejs szkoly nauki jazdy a najlepiej urzedu komunikacji i sie dowiedz.

Witaj,

telefon do urzędu komunikacji był i jest tak jak napisałem, dlatego widnieje "(sprawdzone informacje)". Skoro mówisz, że w Niemczech jest inaczej, to wierzę, ale pisałem jak jest w Belgii i nonsensów w poprzedniej wypowiedzi nie ma, a szczera prawda :).

Pozdrawiam ciepło.

Edytowane przez Meditation