chasseur Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Witam, Koleżanka mojej żony zapisała się na kurs PJ na moto. Nie przewidziała jednak pewnego poważnego problemu, waży około 100kg i ma około 153cm wzrostu. Co za tym idzie, po hamowaniu awaryjnym na placu manewrowym, nie jest w stanie utrzymać motocykla, ponieważ ma za krótkie nogi .... Nie podpiera się stopami o podłoże tylko palcami, a to nie wystarcza i często przewraca się z motocyklem. Przejazd z pasażerem, nie wchodzi w grę, bo nie da rady utrzymać moto przy wsiadaniu pasażera. Moje zatem pytanie, czy regulacja zawieszenia na miękkie, spowoduje obniżenie siedziska, oraz czy przy takiej wadzie (około 100kg) na miękkim ustawieniu, będzie w stanie bardziej docisnąć moto i siedzenie do ziemi żeby się lepiej podeprzeć. Moto to er-6. Cytuj Aby jeździć szybko, nie wystarczy benzyna w żyłach, potrzebny jest jeszcze olej w głowie.Każdy chwali to - czym jeździ jego stary.Jeździłem już chyba wszystkim, od dziecięcego chodzika po Magnum 520 DXi z naczepą ponadnormatywną, a teraz przyszedł czas na motocykl.Kierowcą trzeba się urodzić, samo prawo jazdy nie wystarczy ... ale na wszelki wypadek mam wszystkie kategorie :biggrin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herdi Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Musi obnizyc zawias a nie zmiekczac. Cytuj -------------------Pozdro HerdiŚrubkomistrz w serwisie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chasseur Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 No tak, ale nie zrobi tego z motocyklem ze szkoły jazdy i tu jest problem. Jak zda prawko, to wolna wola ale w trakcie kursu, szkolnego motocykla nie przerobi. Dlatego zastanawiałem się nad zmianą twardości ... Cytuj Aby jeździć szybko, nie wystarczy benzyna w żyłach, potrzebny jest jeszcze olej w głowie.Każdy chwali to - czym jeździ jego stary.Jeździłem już chyba wszystkim, od dziecięcego chodzika po Magnum 520 DXi z naczepą ponadnormatywną, a teraz przyszedł czas na motocykl.Kierowcą trzeba się urodzić, samo prawo jazdy nie wystarczy ... ale na wszelki wypadek mam wszystkie kategorie :biggrin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theodor. Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Jak chcesz zmienić twardość zawieszenia bez wymiany sprężyny? Cytuj http://ducatisti.pl/ PORTAL POŚWIĘCONY MARCE DUCATIhttp://motomaniax.pl/ jedyny 100% serwis ducati w warszawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beasdazel Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zorientuj się jakim motocyklem się zadaje u Was w mieście... bo jeśli wysokim... to proponuje zdawać w innym mieście. A co do Szkoły to niech znajdzie taką z niskim motocyklem. A zmiana twardości zawieszenia (oczywiście w zakresie regulacji) wiele nie da... innym rozwiązaniem jest wożenie ze sobą plecaka z piaskiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Odpowiadając na pytanie kolegi - tak, zmniejszenie napięcia sprężyny spowoduje obniżenie tyłu motocykla. Myślę że na potrzeby egzaminu to będzie wystarczjace Cytuj Sikor#44 Moto Traininghttps://www.facebook.com/Sikor44/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chasseur Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Pracyzuję, we Francji działa to następująco, motocykl (samochód i inny pojazd) ze szkoły jazdy, jest również pojazdem egzaminacyjnym. W moim mieście (wojewódzkim), wszystkie motocykle są takie same, czyli na kat A są to kawy er 6, więc zmiana szkoły nie rozwiąże problemu. Kolejna sprawa, baba waży 100kg, jak zmiękczy zawiechę to nie dociśnie moto bardziej do ziemi ? Inny patent Jaki wymyśliłem, to zamiana kat prawa jazdy. Jest coś takiego jak kat AM2 czyli na motocykle bez ograniczenia pojemności ale o mocy do 34KM. Na tą kat przewidziane są CBF 500, która ma siodło o 3,5 cm niżej niż kawa. Po zdanym egzaminie na kat AM2, wystarczy wyjeździć 6 godzin kursu dodatkowego (bez egzaminu) i zmienić prawko na A. Ale oczywiście najlepiej jest zrobić od razu A. Cytuj Aby jeździć szybko, nie wystarczy benzyna w żyłach, potrzebny jest jeszcze olej w głowie.Każdy chwali to - czym jeździ jego stary.Jeździłem już chyba wszystkim, od dziecięcego chodzika po Magnum 520 DXi z naczepą ponadnormatywną, a teraz przyszedł czas na motocykl.Kierowcą trzeba się urodzić, samo prawo jazdy nie wystarczy ... ale na wszelki wypadek mam wszystkie kategorie :biggrin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beasdazel Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 No to czsy się zmieniły... ja miałem kurs na Jawa 350 a zdawałem na Hondzie (nie pamiętam na jakiej ale chyba CB500) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 moze rowniez skorzystac ze specjalnego obuwia.... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chasseur Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Taaak, bezmyślnie i bez żadnej wiedzy, kupiła już "wyposażenie motocyklisty" w tym i buty ... Cytuj Aby jeździć szybko, nie wystarczy benzyna w żyłach, potrzebny jest jeszcze olej w głowie.Każdy chwali to - czym jeździ jego stary.Jeździłem już chyba wszystkim, od dziecięcego chodzika po Magnum 520 DXi z naczepą ponadnormatywną, a teraz przyszedł czas na motocykl.Kierowcą trzeba się urodzić, samo prawo jazdy nie wystarczy ... ale na wszelki wypadek mam wszystkie kategorie :biggrin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herdi Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 To niech dolozy sobie klocki jak mlody w Indiana Jones :D Cytuj -------------------Pozdro HerdiŚrubkomistrz w serwisie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 regulacja tłumienia twarde/miękkie nic nie da musi zmniejszyć napięcie sprężyn, tylko w ten sposób moto bardziej siądzie "hej maleńka ile masz wzrostu?-oj, 140a ile ważysz?oj, jeszcze mniej, 120" sorry za OT ale musiałem :D Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beasdazel Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 enduromaster.... szyderca z Ciebie!!!;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chasseur Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Szyderca czy nie, fakt pozostaje faktem :D i to babka po 30-tce dopiero ... Cytuj Aby jeździć szybko, nie wystarczy benzyna w żyłach, potrzebny jest jeszcze olej w głowie.Każdy chwali to - czym jeździ jego stary.Jeździłem już chyba wszystkim, od dziecięcego chodzika po Magnum 520 DXi z naczepą ponadnormatywną, a teraz przyszedł czas na motocykl.Kierowcą trzeba się urodzić, samo prawo jazdy nie wystarczy ... ale na wszelki wypadek mam wszystkie kategorie :biggrin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi