stoma Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 1. Ostatnio planuje zakup nowego kasku Duala i tak zaintrygowała mnie pewna kwestia, kaski :- Wulfsport Prima 2 Speed (2013)- Acerbis Active- Duchinni D311- Nitro MX 650wyglądją i specyfikacje mają w 100% identyczną, stąd zastanawiam się, czy kaski te jadą z tej samej manufaktury, czy istnieją jakieś rzeczywiste różnice? Bo jeśli mam płacić za logo Acerbisa 450zł, zamiast 300zł za Wulfsporta z UK to ... 2. Ponadto używał ktoś któregoś z tych kasków ? Ciekawi mnie, czy kształty tej skorupy przy prędkościach do 150zł są znośne, czy łeb urywa / ogłusza ? 3. I najistotniejsze pytanie - w sklepie gość zmierzył mi dynie i upierał się, że mam 58 to M-ke mam wcisnąć, niby wcisnąłem, ale szczęka (Airoha S4/Noxa N731) strasznie ścierała mi skronie przy zakładaniu (do czerwoności), czy to norma w kaskach ze szczenami dual? Bo teoretycznie wszedł (ale z takim podejściem to i S-ke bym wcisnął). 4. Ponadto czy w przypadku jeśli Acerbis Active załóżmy pasuje na mnie L, to czy mogę założyć że ten "identyczny" Wulfsport Prima będzie analogiczny rozmiarowo ? Tzn, jeśli skorupa 100% identyczna wizualnie, to rozmiary wewnątrz kasku prawdopodobnie również ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Odpowiem Ci na jedno tylko z pytań. Rozmiar rozmiarowi nie jest równy, więc ja na Twoim miejscu przed zakupem przymierzyłbym kask. Pozdr.F. Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoma Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) No właśnie Wulfsporta w Polsce niestety nie dostanę, to jest to ryzyka (czy zakładać, że jeśli wygladą identycznie na zewn, to czy środek-rozmiar też ma identyczny). Edytowane 28 Marca 2014 przez stoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Nie byłbym pewien tego na 100%. Może być np. tak że jest wspólny producent skorup a wnętrz już nie. Pozdr.F. Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Wnętrza są w tych kaskach trochę inne. Porównywałem z Nitro i Duchinni, to Airoh S4 był najmniej niewygodny. Kwestia kształtu głowy, tego nie odgadniesz po tabelce rozmiarów. Przymierz X-lite to z przyjemnością dopłacisz :). Jak z pomiaru wychodzi 58 cm to nawet nie myśl o rozmiarze L, po prostu szukaj innych modeli. Ja mam 57 a jakoś zawsze zakładam S i leżą lepiej albo gorzej, ale M tylko w Shoei.No i jeśli szukasz duala do jazdy 150 km/h, to wybacz, ale nie liczyłbym na komfort w tym przedziale cenowym. Dopiero dwu-trzykrotność tej kwoty zrobi robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoma Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Czyli nie ma się co sugerować tym, że to ta sama skorupa, trochę szkoda, liczyłem na przymiarkę Acerbisa i ściągnięcie tego samego rozmiaru Wulfsporta z UK.Jeśli dobrze rozumiem masz na myśli X-Lite X-551 ? Raczej tyle nie dopłace, szukam kasku w okolicach 400zł, X-551 to 1,5k+... :dd Niestety wszystkie M-ki (mierzyłem wczoraj jeszcze Acerbisa), szczęki ścierają mi skronie przy zakładaniu, także będę musiał rozwarzyć L-kę, zresztą może gość co zmierzył mi w sklepie głowę był trochę ślepy (a może zaniżył bo mieli tylko M-ki rozmiary w sklepie :)) Dual w 90% do jazdy w mieście, ale tak raz/mies kursuje trasy ~200km, raczej z prędkościa klasyczną ~120km, ale wiadomo czasem przy wyprzedzaniu nie chce zostawić gdzieś głowy z tyłu, albo skręcić karku kiedy spojrze w lusterko. Dlatego szukam najmniejszego zła, np przypuszczam że okrągły Airoh S4 z odpiętym daszkiem będzie wygoddniejszy w trasie niż taki kwadratowy Nox N731. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Niestety wszystkie M-ki (mierzyłem wczoraj jeszcze Acerbisa), szczęki ścierają mi skronie przy zakładaniu, także będę musiał rozwarzyć L-kę, zresztą może gość co zmierzył mi w sklepie głowę był trochę ślepy (a może zaniżył bo mieli tylko M-ki rozmiary w sklepie :))Przy takim podejściu radzę kupić w necie, w końcu pewnie niejeden kask już miałeś więc doskonale wiesz który jest najlepszy. Wcześniej powiedz w sklepie że przyszedłeś tylko pomierzyć, powodzenia ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi