ZIGGI Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 No sam motocykl mogło nie być sprawy spadkowej. Ale jeśli było postępowanie spadkowe po zmarłym, w wyniku którego cały jego majątek został odziedziczony przez jednego/kilku spadkobierców, to wystarczy. Taki/tacy spadkobiercy są właścicielami również tego motocyklaChyba nie do końca. W postępowaniu spadkowym można niektóre rzeczy ująć ogólnie np "warsztat wraz z wyposażeniem w postaci maszyn i narzędzi". Pojazdy podlegające rejestracji powinny być wyszczególnione osobno. Ja w WK musiałem pokazać odpis postępowania spadkowego z wyszczególnionym konkretnym pojazdem. Babka z WK powiedziała, że bez tego nie da się przerejestrować ani sprzedać pojazdu. Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parafialny Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Wtedy spadkobierca może wnioskować do sądu o rozszerzenie odpisu, by tego typu pojazdy były uwzględnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandtour Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Chyba nie do końca. W postępowaniu spadkowym można niektóre rzeczy ująć ogólnie np "warsztat wraz z wyposażeniem w postaci maszyn i narzędzi". Pojazdy podlegające rejestracji powinny być wyszczególnione osobno. Ja w WK musiałem pokazać odpis postępowania spadkowego z wyszczególnionym konkretnym pojazdem. Babka z WK powiedziała, że bez tego nie da się przerejestrować ani sprzedać pojazdu.A co jeśli nie ma takiego zapisu? Nie każdy w taki sposób przekazuje spadek. Nie mam takiego problemu, ale ciekawi mnie ta sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIGGI Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 A co jeśli nie ma takiego zapisu? Nie każdy w taki sposób przekazuje spadek. Nie mam takiego problemu, ale ciekawi mnie ta sytuacja. Wtedy spadkobierca może wnioskować do sądu o rozszerzenie odpisu, by tego typu pojazdy były uwzględnione. Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi