Skocz do zawartości

Filmy z gopro na YT a prawo ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jak wyglada prawnie dodawanie filmow na YT kreconych z moto, na ktorych lamie sie przepisy drogowe ? - moga za to scigac np mandat poczta wyslac , albo nawet zabrac prawko ? - wiadom oze ustalenie wlasiciela konta to nie problem , aczkolwiek nigdzie tam nie ma mojej facjaty i dowodu ze to JA prowadzilem , moze nie jest to 200 w miescie , ale za miastem to i owszem , do tego wyprzedzanie na ciaglej i cos tam jeszcze sie znajdzie :).

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

Jeszcze nie slyszałem, żeby komuś wlepili za coś takiego mandat, chociaż nie... był film jak koleś driftował starą beemką po rondzie i podobnież wyłapał jakieś paragrafy. Natomiast dość często przy takich filmikach jest dopisek w stylu "To nie Ja, to nie mój motocykl".

Nie rozważajmy takich spraw głośno, bo jeszcze tusek przeczyta i się za to weźmie :D

Dlaczego na świecie żył i czego chciał, dokąd dążył, komu służył - sam nie wiedział. Służył stepom, wichrom, wojnie, miłości i własnej fantazji.

Primum non nocere.

Dowiedzial bym sie po jakim okresie czasowym przewinienie ulega przedawnieniu. W Niemczech po 6 - ciu miesiacach, wiec wstawiasz po 7 - miu

:crossy:

W dniu 7.03.2014 o 18:42, Diabe%B3%20Piszcza%B3ka napisał:

Jeszcze nie slyszałem, żeby komuś wlepili za coś takiego mandat, chociaż nie... był film jak koleś driftował starą beemką po rondzie i podobnież wyłapał jakieś paragrafy. Natomiast dość często przy takich filmikach jest dopisek w stylu "To nie Ja, to nie mój motocykl".

Nie rozważajmy takich spraw głośno, bo jeszcze tusek przeczyta i się za to weźmie :D

To mało słyszałeś. Tym bardziej, że na Śląsku kilka spraw już było

W dniu 7.03.2014 o 20:33, mongor napisał:

To mało słyszałeś. Tym bardziej, że na Śląsku kilka spraw już było

Za 2zł na zegarze i podwójną ciągłą? Na motocyklu? Nie, nie słyszałem. :)

Dlaczego na świecie żył i czego chciał, dokąd dążył, komu służył - sam nie wiedział. Służył stepom, wichrom, wojnie, miłości i własnej fantazji.

Primum non nocere.

Najczęściej nagrania osób postronnych a nie Twoje służą ukaraniu.Coraz modniejsze i u nas wideorejestratory.Nawet niektóre sieci telefoniczne dają do umów zamiast nawigacji którymi juz się nasyciliśmy.W naprawdę rażacych przypadkach był bym nawet za ukaraniem.

Pancur

i w tym m/i widze poprawe, bo Polacy sami zrobia poorzadek z tymi ktorzy prawo lamia. Moze troche potrwa, ale sami zrobia :icon_mrgreen:

:crossy:

• 3 tygodnie później...

Było już kilka spraw o takie filmy, szczególnie gdy stają się one popularne na YT, w Katowicach jest specjalny wydział który się zajmuje takimi sprawami, wystarczy podesłać im linka mailem i się tym zajmują. Slokalizowanie jest banalne, a prędkość przykładowo można określić licząc słupki na poboczu / dzieląc przez czas.

W dniu 29.03.2014 o 22:33, ramzes1 napisał:

Było już kilka spraw o takie filmy, szczególnie gdy stają się one popularne na YT, w Katowicach jest specjalny wydział który się zajmuje takimi sprawami, wystarczy podesłać im linka mailem i się tym zajmują. Slokalizowanie jest banalne, a prędkość przykładowo można określić licząc słupki na poboczu / dzieląc przez czas.

To, że można tak ustalić prędkość to nie znaczy, ze może być dowodem w sprawie bo w takim wypadku pierwszy wyrok oparty na takim wyliczeniu byłby precedensem.

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...

Najczęściej sprawa wygląda tak, że taki Miecio powie, że na oko jechał 90km/h i wzywają właściciela auta na przesłuchanie na komendzie i proponują mandat. W 99% przypadków kierowcy je przyjmują, bo boją się sądów i nie chcą dalej ciągnąć sprawy. Dla Miecia też jest wygodnie, bo nie musi nic udowadniać.

Edytowane przez ramzes1

W dniu 29.03.2014 o 23:16, ramzes1 napisał:

Najczęściej sprawa wygląda tak, że taki Miecio powie, że na oko jechał 90km/h i wzywają właściciela auta na przesłuchanie na komendzie i proponują mandat. W 99% przypadków kierowcy je przyjmują, bo boją się sądów i nie chcą dalej ciągnąć sprawy. Dla Miecia też jest wygodnie, bo nie musi nic udowadniać.

Mówisz o jakiś skrajnych idiotach co na mordę przyjmują mandat.

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...

W dniu 29.03.2014 o 22:38, _Monter_ napisał:
  W dniu 29.03.2014 o 22:33, ramzes1 napisał:

To, że można tak ustalić prędkość to nie znaczy, ze może być dowodem w sprawie bo w takim wypadku pierwszy wyrok oparty na takim wyliczeniu byłby precedensem.
PL to nie USA tu nie stosuje sie precedensow.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Barmanix

• 2 tygodnie później...

Nagranie własne czy cudze może być dowodem w sprawie i może stanowić podstawę do ukarania za wykroczenie. Czy na podstawie własnego nagrania bez wizerunku i tablic motocyklowych da się ustalić, że to Ty popełniłeś wykroczenie - nie da się ani zaprzeczyć ani potwierdzić. Wszystko zależy od danego przypadku.

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]