MATHIS Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Witam.Silniczek podczas wkręcania się na wyższe obroty w okolicy 4-5tys. zaczyna strzelać z wydechu(lekkie strzały), łapie chwilową zadyszkę i dochodzi w okolicę 8-9 tys. obr/min(brak liniowości wzrostu prędkości obrotowej). Postanowiłem wyciągnąć gaźniki w celu oględzin i czyszczenia. Zauważyłem, że w jednym z gaźników(lewym) membrana gumowa jest pęknięta. Co więcej, na wyjętych gaźnikach przyłożyłem dłoń do króćców ssących i zakręciłem rozrusznikiem. Ewidentnie na 1(lewym-tym samym co jest zamontowany gaźnik z uszkodzoną membraną) cylindrze wyczułem mniejsze podciśnienie(suw ssania).Teraz zadam pytania, a raczej przedstawię moją wizję na najbliższy weekend:1)regulacja luzów zaworowych(w szczególności lewa strona i kontrola prawej)2)wymiana gumowej membrany3)synchronizacja gaźników4)regulacja składu mieszanki paliwo-powietrze(ustawione zgodnie z serwisówką 2,5 obr, jednak przy 5 obr silniczek pracuje najlepiej-na chwilę obecną) Dodam, że świece są nowe(katalogowe), ewentualnie przewody i fajeczki wymienię jeśli dostane je w Puławach od ręki. Chciałbym zapytać czy mój tok myślenia jest dobry oraz co jeszcze mogę wywęszyć w celu przywrócenia XS-ki do poprawnej pracy.Regulacja zaworów odbywa się poprzez płytki. Zna ktoś może średnicę tych płytek? Serwisówka nie podaje takiej informacji. Z góry serdecznie dziękuję za porady.PozdrawiamM&M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 dziura w membranie wskazuje na wymianę ale powiedz jak chcesz wyregulować dwa gaźniki aby poprawnie działały jeżeli będziesz miał dwie różne membrany ? Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATHIS Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 dziura w membranie wskazuje na wymianę ale powiedz jak chcesz wyregulować dwa gaźniki aby poprawnie działały jeżeli będziesz miał dwie różne membrany ?Źle się wyraziłem Panie Piotrze. 1) Szukam używanych gaźników do XS (mam na oku, są w miarę blisko więc mogę je spokojnie sprawdzić)2) Szukam gaźników mikuni BS 34(nawet od innego motocykla-byle membrany zostały w dobrym stanie)3) Gdzieś na ebay,de znalazłem komplet 2 membran(rzemiosło) za dużo niższe pieniądze niż w Polsce w sklepach z częściami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi