Furiacik Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 WitamJeżdżąc Magną zauważyłem, że w ogóle nie włącza się wentylator chłodnicy. Poprzedni właściciel wspominał coś o "dodatkowym wyłączniku" na kierownicy, jednak jak go nie przełączyć wiatrak nie działał. Dziś kiedy postanowiłem to sprawdzić okazało się, że przewody są sztukowane a 2 z nich w ogóle ucięte i nie podłączone :sad: Wentylator kręci, przekaźnik działa, nie wiem jak sprzawdzić termostat :icon_question: Chciałbym to zrobić jak należy ale nie mogę nigdzie znależć informacji (ogólny schemat jak to połączyć).Proszę o pomoc, co z czym (może być zdjęcie z serwisówki lub odręczny schemat) i jak mogę sprawdzić czy termostat jest sprawny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Aby sprawdzić termostat musisz go wyjąć z motocykla i zanurzyć w wodzie a potem powoli doprowadzić ją do stanu wrzenia.Termostat powinien otworzyć się w 100% a po wyjęciu z wrzątku w trakcie stygnięcia powinien zamknąć się w temp. ok 80 stopni Celciusza.W Twoim przypadku masz raczej uszkodzony czujnik wkręcony w chłodnicę odpowiedzialny za załączanie wentylatora. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furiacik Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Dzięki.Z tego czujnika wychodzi 1 przewód, jeśli dobrze rozumiem, powinien on być podłączony do przekażnika (jako sygnał sterujący) załączniem wentylatora?Jeśli tak to wszystko staje się jasne, po uszkodzeniu czujnika poprzedni właściciel przerobił sterowanie wentylatorem na ręczne (mało professjonalnie).Poszukam nowego czujnika, podłącze to jak należy i dam znać jakie efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi