Skocz do zawartości

Poprawna synchronizacja gaźników Honda CB 400 Four

zielorz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Działam tu nad moim statkiem i natknąłem się na mały problem. Nie wiem jak książkowo zsynchronizować gaźniki w takiej Hondzie. Opis w Haynesie jest dla mnie trochę zagadkowy. Generalnie podciśnienia mam już wyrównane, ale mogę ustawić ich większą wartość i mniejszą, poza tym wspominają coś o kręceniu śrubami od regulacji składu przy synchronizacji i generalnie rzecz biorąc nie wiem po co :P

Pozdrawiam

Witam!

Działam tu nad moim statkiem i natknąłem się na mały problem. Nie wiem jak książkowo zsynchronizować gaźniki w takiej Hondzie. Opis w Haynesie jest dla mnie trochę zagadkowy. Generalnie podciśnienia mam już wyrównane, ale mogę ustawić ich większą wartość i mniejszą, poza tym wspominają coś o kręceniu śrubami od regulacji składu przy synchronizacji i generalnie rzecz biorąc nie wiem po co :P

Pozdrawiam

Te śruby służą do regulacji składu mieszanki paliwowo-powietrznej w celu poprawnej pracy wszystkich cylindrów na wolnych obrotach.

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

Tak zawsze było Panie Piotrze, jednak Haynes sugeruje regulacje tymi śrubami podciśnienia podczas synchronizacji + śrubami tymi zakontrowanymi przy przepustnicach. Moją główną niewiadomą jest jaką wartość podciśnienia ustawić - od czego wyjść. Książka mówi, że ma zawierać się w przedziale 16 - 25 cm Hg, jednak może to być 16 i 20, ponieważ każde podciśnienie można ustawić osobno. Dlatego chciałem dowiedzieć się jak to zrobić dobrze, a nie na oko ;)