lemefeaver Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam, niedługo zacznę robić prawo jazdy na kategorię A, więc czas zacząć rozglądać się za jakimś fajnym motorkiem ;) Ma być to motocykl o pojemności <126cm i proszę nie namawiać mnie do zakupu większego. A więc, trochę szukałem, czytałem w internecie i ogólnie rzecz biorąc najbardziej spodobała mi się MZ RT 125, ta produkowana od 2000 roku, czterosuwowa. Główne jej zalety to świetne hamulce, solidne wykonanie z wysokiej klasy materiałów, całkiem przyjemny czterozaworowy silnik chłodzony cieczą, łatwy do opanowania układ jezdny (w sam raz dla początkującego kierowcy ;) ). Poza tym bardzo mi się podoba z wyglądu, jest nowoczesna, ale zarazem klasyczna - właśnie o taki typ motocykla mi chodzi. Motorek jest też dość lekki (110kg "na sucho") i ponoć można zejść nawet poniżej 3L spalania przy bardzo spokojnej jeździe. Minus jest jeden - mała popularność tego motocykla w Polsce, co wiąże się z cięzkim dostępem do używanych motocykli, a także małe zaplecze części zamiennych (do tego drogich - choć MZ na szczęście nie jest awaryjna). Tak więc moje pytanie brzmi: brać tą "emzetkę" czy może jesteście w stanie polecić mi coś innego? Głównie chodzi mi o wygląd pokroju tej MZ-tki, ekonomiczny silnik i bezawaryjność. Motocykl będzie używany do codziennej, spokojnej jazdy na dość krótkich dystansach (5km), roczny przebieg myślę w granicach 2000km. Cena zakupu max 4000zł. Z góry dziękuję. Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez lemefeaver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samonek4 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Może Varadero 125cc - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Varadero125.jpg.jpg...z tym że ona trochę więcej kosztuję. Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez samonek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Moim zdaniem nie warto w Polsce brać tej MZ-ki. Sprzęt bardzo rzadki więc jeśli zużyją sie klocki hamulcowe, tarcze sprzęgła lub hamulcowe to może być wtedy duży problem z dostępnością część a także ich wysoką ceną. Weź lepiej YBR 125 na wtrysku, lub CBF125 jeśli zależy Ci na ekonomicznej 125 w klasie naked bike. Cytuj Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemefeaver Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi, poczytałem trochę więcej i rzeczywiście odpuszczę sobie tą MZ-kę, a szkoda, bo sprzęt wydaje się bardzo przyjemny. Varadero niestety odpada - za drogo. Tak więc zostaje YBR i CBF - który z nich polecacie i dlaczego? Bo dynamikę, spalanie i właściwości jezdne chyba stoją na podobnym poziomie (poprawcie mnie, jeśli się mylę). Z wyglądu bardziej podoba mi się YBR. No i który z tych motocykli ma lepsze zaplecze części zamiennych, także tych używanych? edit. I jeszcze jedno pytanko, czysto hipotetyczne - jeśli miałbym do wydania max 2-3k, to co wtedy jest najlepszy wyborem? Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez lemefeaver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 YBR 125 w przyzwoitym stanie kosztują przynajmniej 3,5 tys.zł. Części używanych i nowych do tej Yamahy jest cała masa i to w przyzwoitych cenach. Natomiast do Hondy jest raczej mniej tego, bo motocykl rzadszy w Polsce. Cytuj Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 o jakim braku części do mz mówicie? ukłąd hamulcowy, napędowy to nie problem bo dzieli z innymi markami taki sam, osprzęt również, pozatym jest w PL importer tej marki, jak ci sie podoba to bierz i będziesz miał przynajmniej coś innego niż wszyscy, mówisz 2kkm rocznie toż to prawie nic :), na mz spokojnie dasz rade, ale na ybr również, kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi