Skocz do zawartości

dziwne zachowanie motocykla na 5 biegu CBR F4'99

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam! dziś jadąc moją hondą cbr f4, dość dynamicznie zmieniając biegi zdarzyło mi się coś takiego - otóż po wrzuceniu 5 biegu moto ujechał kawałek a potem złapał luz, silnik aż zawył od obrotów bo manetka opór, a po chwili bieg znów się sam załączył .Wyglądało to tak jakbym podczas jazdy przy odkręconej manetce wcisnął sprżęgło na 1 - 2 sekundy i znowu puścił. jak jeżdżę spokojnie to tak się nie robi. co może być przyczyną?

Edytowane przez mariusz1987

Sprawdź kompresje.

zanim ponownie coś napiszesz zastanów się czy masz o tym chociaż trochę pojęcia

moderator

P.S Zasugerowałem tutaj, że generalnie to niekoniecznie musi być poważna usterka.

Żart taki... z tą kompresją....

VinA do Moderatora

Edytowane przez VinAlucard

"Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..."

co ma kompresja do biegu ???????????????????????? moze powietrze w oponach tez ma zmienic na letnie ?

albo zle ci sie wrzucilo bieg - zrob to dokladniej i pewniej , albo konczy sie z wolna tryby 5 biegu . Zmieniaj biegi w gore bez sprzegla , jesli to znowu wystapi to 5 sie konczy ....jak sprzeglo ? nie lapie na koncu ? prawidlowo wysprzegla na postoju ?

Edytowane przez Nitomen

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

Ehh...

Przegoń kilka razy motocykl z ostrą, ale pewną zmianą biegów i zobacz jak często Ci się to zdarza. Być może po prostu słabo niechlujnie wrzuciłeś bieg, to się zdarza. :) Jeżeli jednak mimo Twoich starań nadal będzie Ci się to dziać, to patrz post wyżej.

"Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..."

nie jestem zwolennikiem zmiany biegów bez sprzęgła :) sprzęgło chodzi dobrze, nie ślizga się ani nic takiego... kiedyś wypadała mi 2 więc zmieniłem technikę wbijania i teraz jest ok. może to wina słabego wbicia biegu. bo czasem naprawdę ostro przeciągam na biegach i nic się takiego nie robiło. linkę też mam naciągniętą optymalnie no kurde wszystko mam dobrze ustawione! :) spróbuje pewniej wbijać tą 5.

Edytowane przez mariusz1987

Bez paniki, dopóki dzieje się to sporadycznie śmiem twierdzić, że to raczej niedbalstwo niż jakaś usterka. Proponuję Ci pobawić się w zmianę bez sprzęgła, wtedy fajnie widać co i jak. (Rok temu oglądałem CBR1000RR na "sprzedej" i tam tylko przy zapinaniu właśnie 5 biegu BEZ SPRZĘGŁA się działo dużo niefajnych rzeczy)

Standard w skrzyni biegów w F4. W raz z przebiegiem łapie miedzyluz między 4 a 5 biegiem. Musisz się przestawić na starnniejsze zmienianie biegów zwłaszcza z 4 na 5 (pełny, zdecydowany ruch stopą zamiast tylko popychać dzwignie). Moja F4 tak miała, spotkałem się też z tym w innych egzemplarzach. U mnie dodatkowo działo się to przy szybkich i niestarannych redukcjach, zwłaszcza jak próbowałem zmieniać biegi techniką "kilka na raz" ;)