Staly Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Witam, mój znajomy kupił sobie Aprilię RS 50. Człowiek kompletnie się na tym nie zna i niestety kupił motor niesprawny. Gościu, który mu go sprzedawał odpalał go na pych (niby chodził).Motor nie miał akumulatora, a z racji tego że kumpel jest nieogarnięty stwierdziłem, że się tym zajmę. Kupiłem akumulator, podłączyłem i teraz tak: po przekręceniu świecą się zegary i "N" od luzu, ale gdy chcę odpalić rozrusznik kręci w miejscu, motor nie odpala. Dzwięk podczas kręcenia jest okropny, jakby był jakiś suchy.Wiem, że to dwusów, dlatego wlaliśmy PB95 i pod siedzeniem półsyntetyczny olej do dwusuwów (MIXOL). Mimo to motor nie startuje. Zastanawia mnie co możemy teraz zrobić.Po lewej stronie z tyłu wystaje linka, gościu powiedział że to ssanie. Pomimo ciągnięcia go (wychodzi na 0,5 cm) nic to nie daje. Patrząc na przewody to:- zielony - od baku do gaźnika jest pełny- pomarańczowy - od gaźnika do silnika jest niby też pełny, ale gdy spuściłem z niego ciecz (czysta benzyna?) to przewód ten się nie napełnił ponownieCo to oznacza - zapchany gaźnik?Dodaję zdjęcia oraz filmik z żałosnego brzmienia motoru podczas odpalania.PS. Zastanawia mnie po co jest wlew po prawej stronie silnika, skoro to dwusuw? Przecież skrzynia biegów jest po lewej stronie - to chyba wlew do oleju do skrzyni powinien być po lewej stronie?Link do zdjęć i filmiku (niestety 3GP): http://www.speedyshare.com/GTMbH/Aprilia.zip PS2. Dodam że iskra na świecy jest, bo sprawdzałem na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosz-RR Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 A teraz na pych odpala czy nie? Może nie ma kompresji? Cytuj SUPPORT 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staly Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Dziś przeczyściłem gaźnik, wymieniłem olej w skrzyni. Na pych idzie bez problemu, ale podczas pracy silnika chyba prąd jest niski bo na desce rozdzielczej nie pali się żadna kontrolka (czy to od luzu, czy też od świateł i kierunków). Po 2-3 minutach gaśnie (wcześniej włącza się ssanie (rosną obroty na postoju), a później obroty spadają do 500 po czym gaśnie). Podczas jazdy generalnie nie ma problemu. Mimo podładowania akumulatora do 12.8V (wcześniej było 11.9V) motor nie odpala ze startera. Dodam że przekaźnik działa (robi "pstryk" po wymontowaniu rozrusznika). Czego to wina? Stawiam na elektrykę, ale co: rozrusznik czy może jakiś alternator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spokey Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Może w rozruszniku się szczotki zjechały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid95233 Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Mixol do aprili 125.. Jpr zjebiesz ten silnik gorzej niz teraz jest... Leje sie racing 2t .... 60 zl litra ale najlepszy olej a nie mixol.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi