c64club Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Robię kolejnego "malego zbokola", tym razem pasażerskiego. Brat nabył za śmieszne pieniądze chinola 125cc. Zaniedbanego, dostał ksywę Kubuś Parchatek. Takie, jakim ja najczęściej latam, tylko niebieski. Mój sprawdził się nie kończąc sezonu od 2011 roku jako mało palący, nie do zarżnięcia, dobrze radzący sobie z wózkiem bocznym kompan. Brat polatal już z koszem przy swojej 50-ce (http://grzegorski.net/wiki/doku.php?id=moto:kingway_sidecar) i zakochał sie w trzecim kole wozu, więc teraz nie było zastanawiania "czy" tylko "jaki".Składniki:- jeden motór:-koło 18" tylne z chinola, przednia opona "niezdzieralny" oryginał z Kubusia (dostał na przód nową Mitas H03), tylny amor z RM125, oś z wozu Jawy, grubościenna rura na wahacz (uparłem się na jednostronny), tuleje wahacza i tarcza kotwiczna hamulca z Suzuki GN. Oraz moja nowa zabawka - otwornica koronkowa do przygotowywania zakończeń rur na "rybi pysk" w minutę.-całe pudło "drobiazgów i złomu"-rury bezszwowe 34x3mm. Dwie używane (zaledwie nalot rdzy), pochodzą z wieszaka na ubranie. Dziadek kolegi robił wszsytko z tego, co udało mu się z kopalni "zorganizować", a tam niczego cienkościennego nie ma. I tak całość idzie do piaskowania.-Szklano-epoksydowa "wanna" z Veloreksa 562 (taka sama jak na focie, ale bez pokrowca i do remontu)-siedzenie z fotela biurowego - idealnie pasuje na szerokośćOś i rury są takie, jak w wózkach Velorex czy Duna. Do lekkiej maszyny, na asfalt i przy złożeniu, że nic cięższego niż bratowa i 10 kilo bagażu nie będzie do wozu pakowane, taka konfiguracja jest "wieczna".W sobotę, poza innymi robotami, powstała nowa rama inspirowana nowymi modelami wózków od Iża:Dla dociekliwych - nie spawałem cynku, Został dokładnie zdarty. Na zdjęciach nie ma jeszcze blach węzłowych ramyPotem wykonałem wahacz. Tarcza kotwiczna została sfrezowana, żeby PS koła wózka znajdował się jak najbliżej wahacza. Im bliżej, tym lepiej dla osi.Tak z grubsza będzie wyglądać zawieszenie:Do wózka na stałe będzie przymocowana podłoga, a dopiero do niej gondola, żeby można było ją zdjąć i użyć wozu do transportu np. skrzyni. Edytowane 3 Czerwca 2013 przez c64club Cytuj www.grzegorski.net - witrualny kącik mojego warsztatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Mleczko Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Tutaj takie projekty, a mi pozostaje duma z olejarki (i to uruchamianej ręcznie) czy pomalowania mocowania kierownicy :DPodziwiam, jak na DIY projekty wyglądają solidnie i - przede wszystkim - dopracowanie (obejrzałem wózek przy 50). Cytuj - dziennik kosztów na spritmonitor.deMoja Honda CB250N na Autocentrum.pl - ZAPRASZAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Zrobiłem 4 wibroizolowane mocowania gondoli: z gumami z pasa przenośnika taśmowego grubość 12mm: Poza tym kilka pierdółek w wózku. A także gmole dla 2 kolegów, miałem wenę: Edytowane 10 Czerwca 2013 przez c64club Cytuj www.grzegorski.net - witrualny kącik mojego warsztatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Kolejne foty. Zawieszenie zrobione w 90%. Łożyska zawieszenia przeszczepione z Suzy GN. Dodatkowo punkt smarowniczy, bo uzyłem pełnej rury zamiast 2 gniazd na łożyska. Edytowane 17 Czerwca 2013 przez c64club Cytuj www.grzegorski.net - witrualny kącik mojego warsztatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goguś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Czekamy na efekt końcowy :) Jeszcze troszkę roboty masz przed sobą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Za tydzień mam tydzień urlopu, teraz to już z górki, bo będzie na wóz więcej czasu niż 5h/tydzień Cytuj www.grzegorski.net - witrualny kącik mojego warsztatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 (edytowane) Jak to kiedyś głosiła fake'owa kampania promocyjna, "Pomelo do celó". Po kawałeczku i będzie. Wczoraj powstał dolny przedni zastrzał z mocowaniem kulowym (główka SA16t/k). Po drugiej stronie klamry widać lewe przednie mocowanie gondoli. Mocowanie gwindowanej części przedniego zastrzału do rury grubościennej wymagało aż 7 ściegów spawu z każdej strony, ale efekt jest nie tylko solidny, ale także estetyczny. "Zalanie" tego na raz nie byłoby wskazane. To jest to, co bobry lubią najbardziej - głęboki wtop, perfekt wypełnienie i ładne lico :) Edytowane 19 Czerwca 2013 przez c64club Cytuj www.grzegorski.net - witrualny kącik mojego warsztatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 (edytowane) Wóz gotowy, 2 tygodnie urlopu nas woził, na razie zamocowany do mojego Rometa a nie do docelowego. Ale jeździ i nie mam doń zastrzeżeń. 1150 km testu :). Błotnik-półka-blat_kuchenny jest dużo lepszy niż okrągły: Do ceniących sobie estetykę - ten budżetowy projekt powstawał dla brata, który bardziej od estetyki ceni sobie kasę na paliwo oraz użyteczność. Tak więc malowanie proszkowe ramy jest, ale nitowanych łat czy błotnika poprawiać nie będziemy. Edytowane 11 Lipca 2013 przez c64club Cytuj www.grzegorski.net - witrualny kącik mojego warsztatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 (edytowane) Nie tylko dla ludzi :) Edytowane 24 Lipca 2013 przez c64club Cytuj www.grzegorski.net - witrualny kącik mojego warsztatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi