Skocz do zawartości

problem z amortyzatorami

Kuskus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

dostałem wczoraj amortyzatory (tylne) od kumpla - po prostu full wypas - 4 poziomy regulacji , 3 poziomy wysokosci początkowej -

1. musiałem jakos je zamontowac - z braku odpowiednich tulejek wsadziłem główki amorów w obejmy , najpierw wsadzając gumowe ,,tulejki '' tak aby sruba 13 miesciła sie w 17 i nie poruszała sie ...

2. po wstawieniu 1 amora , chciałęm sie dowiedziec jak chodzi i przetestowac - po prostu za*eb.... efekt podobny do wgniatania sie amorków przednich w MZ.

3. po zamontowaniu 2 - nic moze z 1-1,5 cm sie poruszją i to przy użyciu naprawde duzej siły - co z tym zrobic - zadna regulacja tłumenia nie pomaga , wys. nie zmieniałem w amorkach bo trzeba specjany klucz (ja nie mam - ale i tak wątpie zeby to cos dało )

4. sprawdzałem , mysląc ze moze 1 z nich jest zepsuty - najpierw 1 sam , potem 2 - i działają dobrze (jeden leciuteńko gorzej ale napraw3de nie duzo

Co z tym zrobic ?? ktos ma jakies pomysły >?pozdr.

Sądzę, że winę ponosi napięcie wstępne spręzyny, zwyczajnei jets ona za bardoz napięta i jest za twarda na twoja jawe, gdyż przeznaczona była na innego sprzęta. Spróbuj przestawić sprężynę powinno pomóc.

ale jak przestawic - przekręcic ???

Na amortyzatorach powinna być taka "nakrętka" dociskjąca spręzynę z zapadkami, ząbkami regulującymi napięcie spręzyny, sprawdz jak są ustawione u ciebie i jeśli są najbardziej uitwardzone to odkręć ją, tak aby zwolnić uścisk na spręzyne, amor będzie bardziej miekki.