Skocz do zawartości

Nieproporcjonalne wzrastanie obrotów do przekręcenia manetki

wiktor008
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.. Jak w temacie. Zauważyłem że na postoju bez obciążenia mój pierwszy motocykl co podkreślam by zaznaczyć że jestem jeszcze ciągle zielony przy dodawaniu gazu manetką stopniowo nie oddaje tej samej stopniowości w obrotach silnika. Co obserwuje natomiasto to po przekręceniu o 3mm manetki obroty rosną powiedzmy z 1500 na 3000 obr/min, dalej o kolejne 2mm rosna nieproporcjonalnie i pomimo ze ręka mi się zatrzymuje to rosną nie ustając stopniowo do 6500 czasem 7000tys od czasu do czasu minimalnie sie wahając co oddaje lekka drgawka wskazówki ale to chyba normalne w jednocylindrowcu..? Na dodatek im wyższe obroty tym więcej białego dymu widać z rury wydechej co z kolei tłumacze większym zużyciem oleju pobieranego do smarowania.. po zwolnieniu przepusnicy obroty spadają do przepisowych 1200 +/- i tak zostają a z rury nie widać nic.. Czy to normalne..?? Dodam że motocykl na wolnych obrotach pod obciążeniem jedzie bardzo dobrze, silnik też zdrowy bo pod stromą górę w dwóch kloco-chłopa wywiózł bez problemu a nawet jeszcze 2-ke wrzuciliśmy i się rozkręcał.. Więc kopnięcie i kompresja jest.. Nie miałem nigdy motocykla więc nie jestem pewien pewnych zachować silnika wiem że i w samochodzie gdzie garów miałem 4 delikatne wibracje obrotościomierza sie zdarzją zwłaszcza jak silnik zimny a i dymu idzie czasem sporo jak się dobrze przygazuje.. Więc nie martwi mnie to zbytnio co widzę.. Jednak z tym dziwnym wzrostem obrotów..? Nie wiem jak to będzie przy jeździe pod obciążeniem na jednybiegu ze stałą prędkością..? czy będę musiał walczyć z manetką ciągle trymując jej przekręcenie..? Jeszcze nie jeżdżę po drodze bo czekam na prawko i ubezpiecznie.. Wiem że śmiszne zapytanie ale wole sprawdzić z fachowcami i starymi wyjadaczami motorynek..;-)

Zapomniałeś na początku poinformować nas co to za motocykl ? może to drobny szczegół ale jednak.

I jeszcze jedna uwaga - Bieszczady to region Polski a nie miejscowość - popraw to jeżeli chcesz pomocy.

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

Najmocniej przepraszam.. Ciągle uczę się jeszcze funkcjonowania tego forum a każde ma nieco inne działanie.. Podałem markę oraz rocznik przy zakładaniu temtu w tzw Tagach i byłem przekonany że będzie to wyświetlone w nagłówku tematu a potem już nie zorientowałem się że tak nie jest.. Motocykl to Yamaha YBR 125 z roku produkcji 2010. Więc nie taki chyba jeszcze stary.. Bardzo proszę o jakieś odpowiedzi i wskazówki do tematu. Pozdrawiam.

Jeździ dobrze? Nie klekocze? Nie dymi? Pracuje prawidłowo- wkręca się, wporządku schodzi z obrotów? Jeżeli tak, to Chłopie nie szukaj problemu to jedżaj. :)

"Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..."

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...