Skocz do zawartości

Motor z sprowadzony, co trzeba zalatwic??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj przywiozłem do domu Yamaha SZR 660. Miał małego szlifa na prawym boku, kierunek do wymiany, owiewka do malowania, klocki tylne do wymiany, polerka i będzie jak nowy :D

Motor pół roku stał u kolesia nieprzerejestrowany, ale wymeldowany z Niemiec. Mam brief i wszystkie dokumenty po niemiecku. Wiem, że muszę najpierw przetłumaczyć dokumenty, później urząd celny i urząd skarbowy. Zastanawiam się tylko jak z przeglądem, jakoś tego nie ogarniam, skoro nie mam ubezpieczenia.

Jak to wszystko po kolei załatwić odpowiednio? bo nie wiem... proszę o wskazówki.

Jeśli pomyliłem działy to proszę o przeniesienie.

Skoro nie ma ubezpieczenia to na lawetę i na przegląd :) w czym widzisz problem. Jak jesteś hardkorem zawsze możesz pojechać bez ubezpieczenia na kołach na przegląd. Nie przypominam sobie zeby ubezpieczenie było potrzebne do przeglądu. A i musisz powiedziec że przegląd ma być zerowy.

Edytowane przez volumax

Skoro nie ma ubezpieczenia to na lawetę i na przegląd :) w czym widzisz problem. Jak jesteś hardkorem zawsze możesz pojechać bez ubezpieczenia na kołach na przegląd. Nie przypominam sobie zeby ubezpieczenie było potrzebne do przeglądu. A i musisz powiedziec że przegląd ma być zerowy.

chodziło mi, że ubezpieczenie potrzebne, żeby pojechać na przegląd na kolach

Są może ubezpieczenia jednodniowe i czy moge ubezpieczyc na tych numerach ktore mam teraz (niemieckie blachy)?

Moto z Niemiec...urząd celny nie ma nic do tego ;)

Wiec jak to wygląda po kolei, co muszę załatwić po tłumaczeniu papierów?

Etapy

1. Przegląd techniczny [62zł] - motocykl oczywiście na lawecie, bo nie ma ubezpieczenia i tablic rejestracyjnych

2. Tłumaczenie dokumentów [80zł] - umowa dwujęzyczna

3. Urząd Skarbowy VAT-25 [160zł], czyli wniosek o wydanie zaświadczenia potwierdzającego brak obowiązku uiszczenia podatku od towarów i usług z tytułu przywozu z innego państwa członkowskiego środka transportu

4. Wydział Komunikacji [195zł], czyli rejestracja pojazdu. Nie trzeba czekać na zaświadczenie z US, ale wtedy trzeba mieć kopię podbitą w US, że taki wniosek został złożony.

5. Ubezpieczenie OC [58zł] - podobno należy tego dokonać tego samego dnia co rejestracja pojazdu.

SUMA: 555zł

Później czekamy na zaświadczenie z US (ok tygodnia) i stały dowód rejestracyjny w UM, gdzie należy zanieść wydane zaświadczenie ze skarbówki i okazać polisę OC. Nie taki diabeł straszny

Czytaj więcej na: http://www.autocentrum.pl/awc/dzienniki-pokladowe/kawasaki-kle-500/rejestracja-motocykla-sprowadzonego-z-niemiec-6446/#ixzz2JCqgw5nb

Edytowane przez volumax

proszę zapoznać się ze wszystkimi kolejno tematami o sprowadzeniu motocykla z kraju unijnego, w dziale przepisów

zamykam, ile razy można to samo powtarzać

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...