Skocz do zawartości

MZ ES 250/2 za Simsona S51

Koniew
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Nie wiem czy wybrałem dobry dział, ale jakoś nie widziałem odpowiedniejszego. Chciałbym zakupić MZ ES 250/2 Trophy. Pojawiła się okazja zamiany Simsona którym jeźdżę obecnie na taką właśnie MZ. Simson jest w bardzo dobrym stanie mechanicznym i dobrym- wizualnie (miejscami ubytki lakieru, ale nie jakieś wielkie, nieco pogięty i matowy tłumik (do polerki)). Wartość Sima oceniam na ok. 2000zł. MZ ma paiery, ale jest przy niej trochę pracy. Na pewno jest do malowania, prądy są w stanie względnym, ale wolę zrobić dla świętego spokoju. Silnik... Na pewno do rozpołowienia, ponieważ uszczelniacze na wale są wydmuchane, a jak wiadomo w tym silniku do ich wymiany silnik musi być rozebrany. Łożyska to prawdopodobnie oryginał, jak z ich stanem zobaczymy. Wał nie wykazuje luzów ani na korbowodzie ani na czopach. Skrzynia na 90% tylko źle poskładana. Cylinder miał szlif w roku 1988, założony oryginalny tłok, silnik nawet nie dotarty. MZ to wersja De Luxe, z mocowaniami pod zaprzęg.

Jak panowie uważacie, warto? Motocykl pochodzi od osoby która znam, i która raczej by mnie nie oszukała. Miałem kontakt z tą MZ, przejechałem się nią. Chcę tylko wiedzieć czy warto za taki pojazd dać całkiem przyzwoitego Simsona.

W kwestii technicznej się nie wypowiem, bo moja wiedza jest żadna, ale powiem to, co wiem - Trophy jest piękna, w odróżnieniu od okropnego Simsona (ech, ten powam ETeZety...) Rób tę Trophy, jak tylko masz czas i pieniądze - szacunek na "dzielni" i nie tylko gwarantowany! Pozdrawiam!

531979.png- dziennik kosztów na spritmonitor.de

Moja Honda CB250N na Autocentrum.pl - ZAPRASZAM!

• 2 tygodnie później...