Skocz do zawartości

Kask do turystyki i pełnego ognia co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój AGV już umiera więc czas na zmianę. Widziałem Givi za 750 model X08 i wygląda to całkiem spoko ale opinii w necie brak. Co możecie polecić w kwocie 600 do 1000 z naciskiem na 800 ? Specjalnie mi nie zależy na owieranej szczęce ale wydaje mi się to całkiem praktyczny bajer.

pozdro

Givi zostaw w spokoju. Przyjrzyj się skorupie tego modelu i porównaj z Probikerem KX4... Kask z ABS-u nie jest wart tych pieniędzy. Tytuł sugeruje, że powinieneś mieć dwa kaski na różne okoliczności :), ale wszystko zależy od tego, w czym jeździłeś dotychczas. Ja od siebie polecam Scorpiona EXO-900, ujeżdżam od roku i mimo wagi na metce nie odczuwam tego tak znacząco (problem z obracaniem pojawia się powyżej 160 km/h, ale to nie jest przypadłość wyłącznie tego kasku). Jeśli nie jeździłeś dotąd w szczękowcu, to nadal szukaj integrala, bo w tych pieniądzach nie połączysz tak skrajnych potrzeb. Może zadowoliłaby Cię czołówka ostatniego testu z Motorradu/Motocykla (schuberth C3, shoei Neotec i HJC) ale ceny pewnie znasz. W integralnych wybór (przy takich wymaganiach) będzie dużo większy: Nolan N85 ( :huh: ), poprzednie roczniki Scorpiona EXO-1000, może jakieś resztki zapasów X-Lite X-801 i pochodnych. Połaź po sklepach i omacaj co i jak, a przede wszystkim popytaj o materiał skorupy (niech to będzie włókno, a nie plastik!).

Oglądałeś Cabergi? Całkiem fajną turystyczną ofertę mają. Ja swojego czasu jeździłam w modelu Justissimo Gt z otwieraną szczęką i sobie chwaliłam, fajny bajer, a i chyba znajdziesz go w takim przedziale cenowym, który podałeś.

Edytowane przez Domiiniika

Jak masz spory budżet to radzę shoei xr 1100. Jak masz mniej to pomyśl o HJC rpha-10 lub modelu trochę niższym czyli FG--15. Polikarbona i pełny ogień raczej nie grają. To jakbyś się rzucał z GS 500 na zgarnięcie mistrza Polski.

Jeżeli porzebujesz więcej wyjasnień to śmiało pytaj ponieważ znam wszystkie te kaski o troche jeszcze innych.