mkl Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Witam. 4 lata temu zrobilem prawo jazdy kategorii B. Wtedy lekarz doszukal sie mojej wady wzroku i wystawil mi zaswiadczenie lekarskie na te kategorie, jednak zaznaczyl, ze nie moge ubiegac sie z tym o uprawnienia A. Chodzilo mu o jednooczne widzenie (nie jest oczywiscie tak tragicznie z moja wada, ale on tak to niestety zinterpretowal).Teraz chcialem zrobic prawo jazdy na A i dostalem normalne badania lekarskie, zezwalajace mi na to. Moje pytanie brzmi - czy gdy papiery popłyną do WORDu mogą sie oni do mnie (kolokwialnie mowiac) dowalić? Ma ktos moze podobne doswiadczenia w tej materii? z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Nie jest to widzenie jednooczne, tylko brak widzenia obuocznego. W sumie to na to samo wychodzi. Też to mam, spawaniem załatwiłem sobie wzrok. Teraz noszę okulary i jest git. O WORD nie wiem co wymyślą, ja w kwitach nie miałem nic wpisane, a zresztą kat.A robiłem 11 lat temu a wzrok popsułem zeszłego roku. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 jeśli lekarz z 1 badania nie wpisał nic w papiery, o ile pamiętasz, to oczywiście nie ma jak sprawdzić. jeśli wpisał, to szanse na wyłapanie tego przez porównanie są IMvHO znikome - do nowej kategorii masz zaświadczenie bez ograniczeń inna sprawa to kwestia Twojego (i otoczenia) bezpieczeństwa podczas jazdy, jeśli masz faktycznie wadę utrudniającą w istotny sposób jazdę; zastanów się jeszcze raz, czy warto. wystawione byle jak zaświadczenie nie jest równe z uznaniem, że nie będziesz stanowił zagrożenia na drodze. może warto odżałować chwilę (parę złotych) i iść się przebadać u fachowego okulisty? upewnisz się, będziesz spokojniejszy, a decyzja będzie podejmowana nie tylko w oparciu o "ja chcę jeździć i koniec"jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 wielkie dzieki za odpowiedzi. Moj wzrok jest lepszy od wiekszosci moich znajomych (biorac pod uwage ostre widzenie w jakis sytuacjach zyciowych - nie poparlem tego oczywiscie jakimis projesjonalnymi testami). Nie mam takze problemu z ocenianiem odleglosci, mimo, ze jedno z moich oczu ma lekka wade. Ponadto w mojej subiektywnej i innych znajomych ocenie jestem dobrym kierowca (nie bardzo dobrym, ale staram sie :) ) - biore tutaj pod uwage oczywiscie znajomosc "kodeksu drogowego" (wiem, ze czegos takiego u nas nie ma) i stosowanie sie do niego, wlasne umiejetnosci i ciagle ich rozwijanie, nie przecenianie sie, rozwage, wyobraznie i kulture na drodze, czyli to, czego wiekszosci ludzi z uprawnieniami w Polsce moim zdaniem brakuje.Biorac pod uwage powyzsze sklonny jestem stwierdzic, ze nawet z moja lekka wada wzroku bede stwarzal mniej zagrozenia w ruchu, niz wielu innych kierowcow, ktorzy wzrok maja idealny.Pewnie wiekszosc z was pomysli, ze sie przeslodzilem, ale mam nadzieje, ze kiedys spotkamy sie na drodze i to co napisalem popre wlasnie w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi